Българинът с две трансплантации, покорил Килиманджаро: Донорството означава живот

  • 08 декември 2023 20:15

  • 1073
  • 0
Българинът с две трансплантации, покорил Килиманджаро: Донорството означава живот
© Facebook

Българин изкачи най-високата точка в Африка - връх Ухуру в Килиманджаро. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек.

През целия си живот той активно се впуска в приключения. Не чака събитията да му се случват, обича да спортува и живее активно. 2011 година обаче се оказва съдбоносна за него.

„Стана случайно. Изкарах един летен вирус и ми спряха бъбреците. Когато майка ми се оказа, че може да ми е донор, се разбра, че и сърцето не работи и трябва да се направи трансплантация на сърце първо, после на бъбрек. Майка ми ми е донор, два пъти ми даде живот”, споделя Пеев пред Нова телевизия.

Българин с две трансплантации покори най-високия връх в Африка

Въпреки трудностите, Георги продължава да граби от живота с пълни шепи. Участва в европейски спортни първенства за трансплантирани, изкачва връх Мусала. Преди дни сбъдва своя мечта - покорява най-високата точка в Африка - връх Ухуру в Килиманджаро.

Мисията на живота му става темата за трансплантацията и донорството.

„Всъщност никога досега в света нито един човек с трансплантация на сърце и на бъбрек не се е качвал толкова на високо. Аз имам мечта - в България да няма списък на чакащи за трансплантация, тоест всички да получават орган, когато имат нужда. Донорството наистина означава живот, това не е клише”, категоричен е Георги.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини