Приключи най-трудното изпитание за новоназначените военни в Специалните сили

  • 07 декември 2023 19:30

  • 1650
  • 0
Приключи най-трудното изпитание за новоназначените военни в Специалните сили
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Удостоверения за успешно завършване на „Интензивната подготовка за военнослужещи от групите „Специални сили“ получиха днес, 7 декември, войници, сержанти и офицери, които са назначени през годината в бойните подразделения на формированията от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), съобщиха от Министерството на отбраната.

Тя се проведе от 27 ноември до 7 декември 2023 г. в района на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ под ръководството на инструктори от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО с командир майор Петър Влахов. Целта на интензивната подготовка е да провери способносттите на всеки един боец от групите „Специални сили“, неговата мотивация и издържливост на всякакви условия, за да работи в екип под силен стрес и да изпълнява поставените задачи с поемане на голям риск.

Новоназначените военнослужещи преминаха над 120 километра в силно пресечена планинско-гориста местност с денивелация около 4 400 метра, като през цялото време бяха в пълна изолация и с 24-часова постоянна готовност за изпълнение на поставените задачи. Ежедневието на бойците допълнително се утежняваше от умората, натрупана от недоспиване и постоянни физически и психически натоварвания. От стартиралите тридесет и шест военнослужещи, 70% завършиха успешно подготовката.

Оценка „Боеготов“ получи формирование от Сухопътните войски за участие в Силите на оперативния резерв на KFOR и „Aлтеа“

Командирът на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО майор Петър Влахов се обърна към новоназначените военнослужещи с думите: „Вие преминахте една от най-натоварващите подготовки за операции, провеждани от Специалните сили, по време на която доказахте, че имате волята и физическите качества да служите в нашите редици. Постигнатите резултати не са самоцел, а необходима база за последващото ви обучение. Вие показахте, че си заслужава да бъде инвестирано във вас, че заслужавате да се обучавате в следващия модул, който да ви квалифицира за изпълнение на функционалните задължения и на поставените задачи в мисиите на групите „Специални сили“.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1650 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини