Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе

  • 07 декември 2023 14:52

  • 614
  • 0
Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе
©
Слушай новината Слушай новината

Заем от 1.2 млн. лв. ще изтегли община Сунгурларе, за да покрие разходването на свободни целеви средства през тази календарна година. Сумата трабва да бъде възстановена в общинската хазна до края на м. декември 2023 г. и кратките срокове за възстановяване на финансите са причина за спешната докладна записка от кмета инж. Димитър Гавазов до общинския съвет.

БНБ посочи за какво теглим кредити най-често

Новият кредит е необходим, поради недостиг на финансов ресурс, в следствие на недостатъчно реализирани собствени приходи, финансиране изпълнението на проекти и завишение на разходите предимно за „Фонд работна заплата“, авансово финансиране по проекти и др.

Промяна в разходите се отчита и в следствие завишените цени на горива, ел. енергия, материали и др. Тези данни станаха ясни след изготвен анализ, който съпоставя отчетите към 31 октомври 2023 г. и същия период на предходната година.

Съгласно чл. 126 от Закона за публичните финанси, през годината свободните средства по бюджета могат да се ползват за текущо финансиране, но в края на годината трябва да са налични.

На провелото се днес, второ редовно заседание на ОбС- Сунгурларе, местния парламент даде „зелена светлина“ за поемане на общинския дълг. Срокът за погасяване на заема е кратък, до м. юни 2024 г. В момента община Сунгурларе няма време да предоговаря условията по дълга, а именно да иска разсрочването му във времето.

Последвайте канала на

Нора Виткова
614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини