Водещите новини! Започват масови проверки в големи болници у нас. Германия смята, че Украйна е победила на фронта и трябва да започне преговори с Русия (и още…)

  • 05 декември 2023 18:56

  • 2744
  • 3
Водещите новини! Започват масови проверки в големи болници у нас. Германия смята, че Украйна е победила на фронта и трябва да започне преговори с Русия (и още…)
© Булфото/Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 5 декември   

 

Започват проверки в болниците в цялата страна, на които министерството на здравеопазването е принципал. Това става по разпореждане на премиера акад. Николай Денков, съобщиха от правителствената информационна служба за Novini.bg. 

От МЗ добавиха за Novini.bg, че няма заложен краен срок за проверките и до 8 декември трябва да бъде предложен график, по който те да се извършат. В рамките на инспекцията ще се следи най-вече за финансови нарушения и други порочни практики.  

След разпореждане на премиера - МЗ започва масови проверки в големи болници у нас

***


45-годишната Силвия Добрева от Нова Загора, която преди две седмици алармира, че е изоставена от здравната система в България, въпреки че страда от няколко заболявания, разказа как ходенето ѝ по мъките продължава.

Отново проблеми с ТЕЛК: Ходенето по мъките продължава, алармират пациенти

***

МЗ с официална позиция за смяната на шефа на "Пирогов"

***


Софийският градски съд е спрял вписването на новия шеф на "Пирогов" д-р Константин Димов заради жалба на досегашния директор на Спешната болница д-р Валентин Димитров. От днес започва да тече 7-дневният срок, в  който Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на СГС.

Съдът спря вписването на новия шеф на "Пирогов" д-р Константин Димов

***


„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше ясен, че има притеснителни твърдения и оттам беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. 

Нека да обърна внимание, че това е изцяло в неговите правомощия, даже малко съм изненадан от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема бюджета, да приема законите. 

Ако НС смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, аз смятам, че имаме проблем и този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията“.

Премиерът Денков: Не съм обещавал да не сменям директора на "Пирогов", не мога да спра здравния министър да го направи

***


„Не мисля, че едно кадрово решение в рамките на компетентността на министъра на здравеопазването следва по този начин да се отразява на работата на Народното събрание“. 

Това заяви пред медиите Никола Минчев от ПП-ДБ във връзка с реакцията на ГЕРБ-СДС по отношение смяната на директора на болница „Пирогов“.

От ПП-ДБ отговориха на тревогите на ГЕРБ за бъдещето на (не)коалицията

***


Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на многоцентрова област от ниско налягане, в периода между 7-8 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Зимата се връща със страшна сила до часове

***


В контролираните от силите на Москва части от Украйна отново действа СМЕРШ – страховитата организация, създадена от Йосиф Сталин в годините на Втората световна война за "лов на шпиони“, съобщи Newsweek.

СМЕРШ, акроним на руските думи "смърт на шпионите“, има за задача да елиминира антикомунистическата дейност по време на Втората световна война.

Андрей Гурульов, член на руския парламент (Дума) и бивш военен командир, обяви възраждането на СМЕРШ в изявление по държавния телевизионен канал "Россия-1“, откъс от който бе публикуван в неговия канал в Telegram.

Русия възражда терора от ерата на Сталин, какво представлява СМЕРШ?

***


Германия смята, че ситуацията на фронта представлява победа за Украйна, въпреки скромните резултати от контранастъплението на украинските въоръжени сили през 2023 година.

Германия смята, че Украйна е победила на фронта и трябва да започне преговори с Русия

***


Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, съобщава БТА, цитирайки научен доклад. Сред основните причинители са държавите Китай и Индия, както и авиацията. 

Научен екип съобщава, че през тази година количествата въглероден диоксид в атмосферата са нараснали с 1,1 процента в сравнение с миналата.

Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, алармират учени

***


Големите вериги трябва да започнат да прилагат ограничението за унищожаването на дрехи в рамките на две години, след като то влезе в сила. За да стане това, новата регулация трябва да бъде одобрена официално от страните от ЕС и от Европарламента, но се смята, че това решение със сигурност ще бъде прието, посочва ДПА.

Забраняват на големите търговски вериги да унищожават дрехите, които не са продали

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
2744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ne

2023.12.05 | 21:53

3
glupavite germanci da bre usraina e pobedila kolkoto vie pobedihte vav vtorata svetovna voina taka tce pe dali rusia shte razdeli ukraina kakto razdeli vashata darjava
Цв

2023.12.05 | 21:36

2
Украйна победила???? Германия да не е на Марс??? Не ме разсмивайте!!

2023.12.05 | 20:19

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини