Експерт: Инвестициите във ВиК сектора не трябва да минават през цената на водата

  • 04 декември 2023 09:01

  • 225
  • 1
Експерт: Инвестициите във ВиК сектора не трябва да минават през цената на водата
© Novini.bg/Canva

Водата поскъпва - на места драстично, предвижда КЕВР от 1 януари догодина. Най-висока през 2024 г. тя ще е за Разград - 6,08 лв. за кубик, а най-драстично увеличение предстои в Сливен – 40,07% с ДДС. Към момента сливналии плащат 2,77 лева за кубик с ДДС. Предвидената цена за кубик от следващата година ще бъде 3,90 лв. с ДДС.

Село Безденица посреща новината за поскъпването на водата без вода. Там хората са без вода след падането на първия сняг за тази година.

В Хасковско, където според КЕВР водата трябва да е 5,30 лв. за кубик, готвят гражданско неподчинение. 

Къде може да скочи цената на водата?

Обявените цени обаче са без към тях да бъде включена и инфлацията за ноември. 

"Картината изглежда много разнородна. Всичко е понятно, очаквано. Хората реагират нормално на увеличението на цената, не е приятно за никой. Но за мен нещата са напълно обясними и следват своята логика". Това коментира пред БНР Георги Владов, зам.-председател на Българската асоциация по водите и бивш управител на ВиК Видин. 

Той подчерта, че има областни градове, в които цената на водата е изоставала в годините поради някакви причини. 

"Не допускам някой да позволи да има включени разходи в цената на водата, които да не съответстват на законодателството и тази цена да не е реална. Тя е реална при всички положения", категоричен бе Владов в интервю за предаването "Преди всички". 

По думите му освен това от 2024 г. много от ВиК дружествата започват да изплащат съфинансиране по програма "Околна среда", в което те са бенефициенти в изграждането на редица строителни обекти на техни територии. Заради това задължение - няма как тези кредити да се връщат към програмата, обясни той. И добави:

"Във ВиК дружествата никой по никакъв начин не дотира никакви средства от държавата. Всичко, което има ангажимент едно ВиК да плати, минава само през цената на водата. Няма другаде откъде".

Кръгът е омагьосан, обобщи Георги Владов и каза: "Опираме до инвестиции. Илюзия е, че ВиК секторът може да се върви напред и да се оправи през инвестиции, финансирани през цената на водата. Състоянието на една водоснабдителна система на една държава е функция от платежоспособността на населението. Не може да имаме най-ниски доходи в Европа и да искаме да имаме водоснабдяване на европейско ниво, защото всичко минава през цената на водата. Искаме да сме като тях, но населението няма тези доходи, за да покрие тази цена".

По думите му в обезлюдяващите райони хората имат най-ниски доходи, а в същото време най-скъпа цена. "Доближаваме двете граници на кръвното. Какво се получава - ВиК-тата умират. При сегашната методика на работа могат да съществуват само 4-5-6 ВиК-та, които обслужват най-много население на своята територия. Всички останали ВиК-та работят в недофинансиране". 

Експертът е категоричен, че инвестициите във ВиК сектора не трябва да минават през цената на водата. Той смята, че трябва да се заделят средства на национално ниво, които да съфинансират дружествата. Едни 500-600 млн. на година, разпределени към общините, биха могли да свършат работа, изказа мнението си той.

Според него политиците трябва сериозно да погледнат на този проблем. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.04 | 10:55

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини