Възстановено е електрозахранването на няколко помпени станции в Монтанско, само едно село остава без вода

  • 03 декември 2023 17:11

  • 945
  • 1
Възстановено е електрозахранването на няколко помпени станции в Монтанско, само едно село остава без вода
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Вчера и днес е възстановено електрозахранването на още няколко помпени станции в Монтанско, които не работеха и заради това нямаше вода в десетина села в региона. Една помпена станция беше захранена с агрегат на нафта и остава да бъде осигурен още един агрегат за последната помпена станция в село Доктор Йосифово в община Монтана", съобщи пред БТА управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов.

Снежната буря в Монтанско на 25 и 26 ноември скъса много жици и повали десетки стълбове от електропреносната мрежа в областта. До 1 декември електрозахранването на всички битови абонати беше възстановено във всички селища на региона. Без ток обаче останаха няколко станции, които изпомпват вода до домакинствата в десетина села. Заради паднали много стълбове, то все още няма ток в станциите в село Кобиляк в община Бойчиновци и в село Доктор Йосифово в община Монтана.

От снощи станцията в село Кобиляк, която осигурява вода за хората в селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци, е захранена с агрегат на течно гориво и в тези три села вече има вода след седмица на безводие. Очаква се утре да бъде осигурен агрегат и за станцията в село Доктор Йосифово.

"Всеки от тези агрегати изразходва около 20 литра нафта на час и използването им излиза много скъпо на ВиК-Монтана, но това е единственият начин да бъде осигурена вода за хората в някои села", заяви Иванов.

Той коментира, че възстановяването на съборените от бурята стълбове от електропреносната мрежа не зависи от ВиК-Монтана, а от екипите на „Електрохолд“. От енергийното дружество са го уверили, че до 4-5 дни или най-много седмица ще подадат ток към всички помпени станции в област Монтана.

В три села на община Монтана още няма ток, а в пет няма вода

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.03 | 19:01

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини