Пчелари от страната се събраха в Търговище

  • 01 декември 2023 12:18

  • 141
  • 1
Пчелари от страната се събраха в Търговище
© Pixabay

Пчелари от България се събраха в Търговище за участие в семинара „Пчелите ни свързват“. Домакин на форума, в който се включват близо 40 производители на пчелни продукти, е комплекс „Белият кон“. Организатор на семинара-обучение е Българска академия по пчеларство, каза за БТА Димо Димов, съучредител и съосновател на неправителствената структура.

Семинарът е двудневен. Той е трети присъствен в рамките на годината, обясниха организаторите. Традиционно се застъпват два панела с различна тематична насоченост. 

Първият днес разглежда здравеопазването и храненето на пчелите. Гост-лектори са проф. Левент Айдън от университета в Бурса, Турция и проф. Владимир Младжан от Сърбия. Ще бъдат обсъждани и „Политики за трансгранични връзки в пчеларството“ с лектор Таня Гюрушева.

Утрешният ден е посветен на икономиката на пчеларството – проблеми на реализацията на пчелните продукти и ролята на организирането и кооперирането на пчеларите. 

Димов коментира още, че има интерес към поставените теми. Във форуми от този род обикновено участват професионални пчелари, заинтересовани  да отглеждат здрави и производителни пчелни семейства. Целта им е да постигат по-малка смъртност през зимата и пролетта, за да произвеждат повече мед и пчелни продукти, обясниха организаторите. 

За съжаление, има тенденция на спад в бранша. „Наблюдаваме отлив на хората, които се занимават, но не и на тези, които имат професионална насоченост“, каза Димов. 

Базар на пчелните продукти започна в Плевенhttps://novini.bg/biznes/zemedelie/814225

Последвайте канала на

Десислава Станева
141 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 13:09

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини