Четвърто огнище на птичи грип в Добричко в рамките на 20 дни

  • 30 ноември 2023 12:24

  • 249
  • 1
Четвърто огнище на птичи грип в Добричко в рамките на 20 дни
© Pixabay

Четвърто огнище на птичи грип възникна в рамките на 20 дни на територията на област Добрич. Поразени са големи птицеферми.

До момента са умъртвени 512 хиляди кокошки и патици, като предстои евтаназия на още 130 хиляди. Как посрещат поредната епидемия дребните стопани, които отглеждат пилета в дворовете си?

В два обекта на най-голямата птицеферма у нас в село Дончево бяха унищожени общо половин милион птици. Девет дни по-късно бяха покосени и 12 хиляди пекински патици в село Стефаново. Към днешна дата заразата е плъзнала и във фермата за яйца в Генерал Тошево, където предстои умъртвяване на всички носачки.

Огнище на птичи грип в стопанство край Генерал Тошево

"Предприехме мерки за ограничаване достъпа до територията на животновъдния обект, като на входа на обекта е поставен полицейски пост. В момента на обявяване на заболяването в животновъдния обект са около 130 хиляди бройки", обясни д-р Пенка Николова от ОДБХ Добрич пред Нова.

Около всички птицеферми са определени 3- и 10-километрова ограничителни зони. В една от тях попада и село Стефаново.

Минка Жекова е пенсионер и подпомага домакинството си с пернатите. "От мънички съм ги взела, гледам да избивам от яйцата сега фуража, който са изяли. И за децата, и за мен, и да ви кажа от 95 година съм тук в Стефаново, месо не съм купила", споделя тя.

От няколко години насам инфлуенцата по птиците обаче не е прецедент, а често срещано явление. Затова и част от хората вече нямат притеснения.

"Първата година доста ни стреснаха, като казаха, че ще ги изколят или каквото и да е там, да ги унищожат. Слава Богу, размина се! Нямаме никакъв проблем, нито жертви имаме, нито нищо, но ограничени са – те са си само в дворчето. И си ги храним само с наш фураж", обясни Катя Колева.

А фуражът се съхранява в затворени съдове. Всеки стопанин сам трябва да ограничава животните си и да спазва указанията на институциите срещу разпространението на вируса, убедени са двете жени.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха

2023.11.30 | 13:08

1
Почна се пак явно трябва да ни внесат европейската негодна стока и почнаха с лъжите за птичи грип

Добави коментар

Водещи новини