Водещите новини! Хамас ще освободи две рускини като жест към Путин. България участва в купуване на системи за ПВО „Щит на европейското небе“ (и още…)

  • 29 ноември 2023 18:49

  • 10087
  • 4
Водещите новини! Хамас ще освободи две рускини като жест към Путин. България участва в купуване на системи за ПВО „Щит на европейското небе“ (и още…)
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 29 ноември   

 

„Отдавна е време да се тръгне решително и необратимо към решение с две държави въз основа на резолюциите на ООН и на международното право", каза генералната директорка на канцеларията на ООН в Женева Татяна Валовая, която прочете реч, написана от генералния секретар Антониу Гутериш.

По думите ѝ това би означавало "Израел и Палестина да живеят редом в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни".

Тези коментари съвпаднаха с Международния ден на ООН за солидарност с палестинския народ, който организацията отбелязва ежегодно, посочва Ройтерс.

ООН: Йерусалим да бъде столица и на Израел, и на Палестина

***


Муса Абу Марзук каза за радио в ивицата Газа, че освобождаването на двете заложнички е извън сделката с Израел и че е жест към руския президент Владимир Путин.

"Хамас" ще освободи две заложнички с руско гражданство като жест към Путин

***


"Хамас" твърди, че най-малкият заложник - 10-месечният Кфир, е убит

***


Доктор Маргарита Машави от болницата „Уолфсон“, през която са преминали много освободени заложници, казва, че онези, с които тя е разговаряла, са й разказали, че са били държани в подземия. Имали са право само на два часа на светлина, допълва лекарката.

Мъчително: В какви условия са живели заложниците на "Хамас"

***


„Какво бихте направили, ако 10 000 души бяха убити за един ден в Германия? Какво би направила Германия, ако бяха взети 1000 заложници, включително бебета? Ще каже ли тя – добре, не можем да направим нищо, защото терористите се крият в жилищни райони?“ 

„Вие сте следващите, не разбирате ли? Германия, Европа. Хамас е част от терористичната ос, състояща се от Иран, "Хизбула“ и хутите и други. Целта им е да поведат първо Близкия Изток, а след това и целия свят, към ерата на варварството, към мрачните времена на Средновековието. Това е, което те искат. И ако хората все още не са разбрали това, трябва да разберат. Няма да си тръгнат, докато не ги победим“.

Нетаняху предупреди: Европа е следващата мишена на "Хамас"

***


Русия обяви, че е поела контрола над село в покрайнините на Бахмут

***


Руски съд постанови присъда от 10 дни затвор за мъж, който написал с пръст "Не на войната" върху покрит със сняг турникет на входа на ледена пързалка в московския парк "Горки", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Случаят датира от 23 ноември. Мъжът на име Дмитрий Фьодоров е бил осъден на следващия ден.

10 дни затвор за руснак, написал "Не на войната" върху снега

***


Одобрен е проект на Меморандум за разбирателство относно съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“

България се включва в съвместна инициатива за закупуване на системи за ПВО

***


Обвиненият за убийството на Димитър от Цалапица Рангел Бизюрев е задържан тази сутрин в провинциален град на Кралство Дания.

Прокуратурата с подробности за залавянето на убиеца от Цалапица: Бизюрев работел във фирма за почистване на стъкла

***


„След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение“.

Ицо Хазарта се скара на Лорер, че хвали Пеевски

***


Лорер се извини за "хвалбите" по адрес на Пеевски

***


„По време на предизборната кампания от ПП-ДБ ме определяха като многоглавата ламя, като проводника на Путин, а сега чакат Путин да ги подкрепи. Не трябва да чакат Путин да ги подкрепи.

Това би било честно и спрямо техните избиратели“. 

Ваня Григорова: Властта в София трябва да се раздели, ПП-ДБ да не чакат подкрепа от Путин

***


„Г-н Терзиев инициира серия преговори, но те не дадоха резултат. Това показва, че формулата ще трябва да се смени. Много е важно ГЕРБ да излязат от окопа, защото към момента те не участват и не разговарят с ПП—ДБ. Може би трябва да се смени формулата за преговори. Лош знак ще е, ако общинският съвет вдигне белия байрак и каже партиите да се оправят. По този начин олеква общинският съвет.“

Вили Лилков: СОС от утре е в криза, ГЕРБ трябва да излязат от окопа си и да говорят с ПП-ДБ

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
10087 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.30 | 06:04

4
Най- накрая смислени коментари от трезви хора,има още будни българи,с изключение на един които рекламира светото западно бъдеще

2023.11.29 | 19:57

1
Слава на братушките! Слава на Путин! Победа!
Евгений Узунов

2023.11.29 | 21:25

2
Туй ясно!

Добави коментар

Водещи новини