Премиерът Денков връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов

  • 21 ноември 2023 10:00

  • 364
  • 2
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С връчи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов.

Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик  проф. Кирил Топалов бе отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Николай Денков ще връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на професор Кирил Топалов

Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в, министър на културата, заяви: „В месеца на народните будители поздравявам всички съвременни просветители, които подхранват любовта към книгите и познанието. За мен проф. Кирил Топалов е книжовен човек, доказващ на практика, че интелектуалецът може да работи в сферата на науката и изкуството, без да изневерява на човешката добронамереност, с ясното разбиране, че животът е избор на позиция.”

 „Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази награда отива при един от красивите умове на България, който получава напълно заслужено признание, за това, че с интелекта си, с ненатрапчивото си присъствие и скромността си проф. Топалов показва как трябва да изглежда един интелектуалец, държащ на принципите, морала. Беше удоволствие и чест да се запозная с него през 2014 г. и оттогава да си дам сметка, че това ненатрапчиво присъствие променя всички нас и трябва да го уважаваме и ценим”, заяви премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

„Благодаря за високата чест, която ми се оказа. Това за мен е най-голямата държавна награда, която я дава правителството, която я дава министерството, която я дава едно толкова компетентно жури. Това е наградата, която ме радва най-много. Аз съм посветил живота си на възрожденската литература”, каза от своя страна проф. Топалов.

„Делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възраждане, защото той е първият, който успява да възстанови историческата памет на българския народ. Народът е като човека – изтрий му паметта и той става друг човек. Паисий е прозрял това още в средата на 18-ти век. Трябва да сме горди с това, което имаме, с държавата, в която живеем, с нейното минало и с бъдещето ѝ, което ни принадлежи.”

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г.

Тазгодишният ѝ носител бе определен от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
364 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.21 | 10:43

2
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex
байдън и този кучи син

2023.11.21 | 10:26

1
ЕЙ С ПЕРМО ДЕНКОВ ИЗЧЕЗВАЙ К УРВО АМЕРИКАНСКА

Добави коментар

Водещи новини