„Ако ще взривяват държавата, да излязат с депутатите и имената си да я взривят пред очите на цялата нация“

  • 20 ноември 2023 16:31

  • 2375
  • 0
„Ако ще взривяват държавата, да излязат с депутатите и имената си да я взривят пред очите на цялата нация“
© Булфото/Novini.bg

Две много странни неща правят впечатление от вечерта на протеста. Знаете кой протест – БФС окопаването, празният стадион, счупените глави, водното оръдие. Този протест. 

Двете странни неща са следните:

1. БГ полицията обикновено не бие. Искам да кажа, че не бие по протести; и не бие, когато няма изрична и много конкретна заповед да го прави. Бутат, арестуват, преграждат, заграждат, може да посритат малко и тайно, но – като цяло – такъв директен бой, като онази вечер, няма. 

Също така и водните оръдия досега сме ги гледали по международните новини; нашите не са известни с тях. Това е съвсем друго ниво на агресия към тълпата. Както си спомняте – парламентът тръгнаха да щурмуват неотдавна и пак нямаше бити. 

2. българските протестиращи не се бият с полицията, освен… да не се повтарям, но май ще се наложи… когато няма изрична и много конкретна заповед да го правят. 

Тоест, българските протестиращи, първо, са най-много пред телевизора и във Фейсбук. Второ, излизащите (НАИСТИНА) по улиците, са доста скучновата тълпа, която обикновено се разхожда. Безвредна и безопасна маса хора, които се местят от точка А до точка Б, като междувременно в редиците ѝ отделни индивиди сърдито предъвкват различни версии на един и същ стар рефрен – „ей, съсипàха я тая държава“ – но с различни думи, според нивото си. 

По-агресивни (и все пак е чак дотам агресивни) протести и протестъри сме виждали по платените „протести“ и „анти-протести“, онези – докараните с автобусите. 

Обикновените, спонтанни протести – както вече споменахме – пък са хептен протяжна народна песен. Безопасна и скучна тълпа. Дет се вика – и на полицаите най-голямата тревога им е дали ще замръзнат или слънчасат (според сезона). 

И изведнъж… у българската протестърска тълпа се роди истинска организирана, опасна агресия – от този тип, дето, по принцип, върши работа по предназначението на дадения протест. 

(така да протестирахме срещу цените на парното… „цена немаше да имаме“, ама…)

Бой с полицията, скачане срещу палките и щитовете, срещу водното оръдие. Айде стига бе… 

Ама те не са баш обикновената тълпа, чувам да казвате. Е, да – не са. Те са агитките. Ясно е, че те направиха истинския протест. Така де… направиха протестът да ИЗГЛЕЖДА истински. Другите „протестъри“ присъстваха, както обикновено правят. 

Ама после пък кат се замислиш и си викаш, „абе те агитките… кой ги „държеше“?“ И като се сетиш и ти става едно гадно. Значи и тоя протест е бил „протест“.

Било е театър за създаване на напрежение и за мятане на обвинения. Агресията е добър параван, защото след нея още по-лесно се мятат тия обвинения. След като дори се прицелиха и в спортния министър да му искат оставката… все едно той контролира БФС, Боби Михайлов или пък полицията. Или пък агитките. 

И почваш да ровиш (като детектив в първите дни на случая) в мотивите и интересите. Кой има интерес? Какъв би бил мотивът. „Следи пътя на парите“, един вид – виж къде ще те заведе. Follow the money и който има интерес сам ще се представи пред теб, сам ще изплува в пространството. 

И ето – започнаха исканията за клатене на каквото там е останало от „сглобката“. Че дори от участници в нея. Искат повече власт, искат свои министри, искат да извиват ръце. Искат да покажат, че дори да не държат официалната власт, държат истинската власт. 

Не е приятно – и за нас, и за тях. За нас, защото ни правят на маймуни; за тях – защото нищо друго вече не им остана и им се налага да ни правят на маймуни, че да запазят каквото там е останало от политическата им кариера. А тя все повече пропада от „политически театър“ към „политически цирк“ и към „просто цирк“. 

Ето какво имаше да каже и депутатката Елисавета Белобрадова по въпроса: 

„Оставка на министъра на вътрешните работи, защото той носи отговорността за снощните безпрецедентни действия на полицията както срещу протестиращи, така и срещу случайни хора. 

Дълбокото ми лично убеждение в годините на участие в протести, а и сега, когато познавам управлението отвътре, е че полицаите не бият, особено в такива случаи, без да им бъде разпоредено да го направят и някой трябва да поеме отговорност за това и да се направи пълна проверка. 

Водни оръдия се ползват за първи път, докато една малка групичка хора от БФС са се разпищолили в ложата като царе. Ще бъде много тъжно, ако се окаже, че министърът е бил на кино по това време, защото прожекцията е започнала в 19.00, а размириците около 18.30. 

На този фон, ГЕРБ пак не се регистрираха заедно с ДПС и Делян Пеевски открито заплашва правителството. 

Ами, като заплашва правителството, да влезе и да гласува с цялата си група против него, за да се види кой саботира парламентарната демокрация, управлението на държавата и кой връща управлението на Радев. Въобще да стане #кой за пореден път. 

И въобще, абсолютно редно е всички да се успокоят, да си поемат решение за политическата ситуация, в която се намираме. За вчерашните размирици, за правителството, за Шенген, ПВУ, конституционна реформа. 

И ако ще взривяват държавата, да излязат с депутатите и имената си да я взривят пред очите на цялата нация“.
 

________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2375 0

Свързани новини

Водещи новини