Проф. Герджиков: Трябва да дойде нова обществена нагласа. Политиците няма да се променят, докато ние се примиряваме

  • 18 ноември 2023 19:22

  • 971
  • 24
Проф. Герджиков: Трябва да дойде нова обществена нагласа. Политиците няма да се променят, докато ние се примиряваме
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е най-старото висше учебно заведение в България. С годините именно то се превърна в гордостта на академичната общност у нас, а от сградата му, която е истинско произведение на изкуството, тръгват някои от най-добрите експерти в различни професионални направления. Разговорът с ректора проф. Анастас Герджиков е дни преди да изтече вторият му и последен мандат начело на Алма матер.

„Аз съм доволен от тези два мандата. Мисля, че резултатите са добри. В началото положението беше много тежко, защото финансово бяхме ощетени от бюджета няколко пъти по време на кризата. Затова първите години бяха най-вече насочени към финансовата стабилизация на университета. Сега положението е съвсем различно. Само през последните четири години, тоест през втория мандат, приходите на университета бяха удвоени, заплатите бяха удвоени”, каза проф. Анастас Герджиков.

Той не смята, че хората са по-единни. „Започнах да говоря по тази тема преди повече от 10 години в поредица от речи, слова и призиви, по най-различни поводи казвах, че сме разделени, че се разделяме все повече по всякакви признаци и, че основната причина за това да не можем да се обединим е, че нямаме обща цел, нямаме национален идеал, който да ни обедини и да ни е по-важен от това да се караме помежду си. Тъй като това не се промени през последните 10 години аз не мога да кажа, че нещо се е подобрило, а напротив. Ние сме все по-разделени преди и след избори, по време на избори, по време на футболни мачове, след футболни мачове, за Футболния съюз или не. Винаги ще си намерим повод за какво да се караме. Ние стигаме дотам, че обществото от едно здраво общество стига до нещо като пълен разпад”, каза Герджиков.

Той си го обяснява и с българската народопсихология. "Подобни теми са обсъждани и преди 100 години от най-големите ни и най-патриотични автори, припомни ректорът на Софийския университет.

„Сега това се увеличи много и според мен резултатът от т.нар. преход, който в продължение на 33 години ни доведе до това да се обърнем назад и за пореден път през този период да видим, че не сме стигнали до никъде, че колкото и да напредваме икономически и инфраструктурно и т.н. като общество не сме стигнали доникъде, защото имаме същите проблеми. Едни и същи хора подменят ценностите ни и едни и същи хора ни заблуждават, че вървим нанякъде”, каза Герджиков.

По думите му българите сме разочаровани от това, че са ни измамили, подменяйки Прехода. Според него демокрацията е винаги под въпрос, при всяко правителство и при всеки президент.

„Политиката е трудна работа. Сигурно има хора, които влизат в политиката с идеални подбуди – да подобрят нещата в обществото, да подобрят нещата в страната. Много бързо политиката ги смила, защото там, във всяка партия, партийното е по-важно от общественото, а личното е по-важно от партийното. Всеки, който не се нагоди към тази система, бива изхвърлен”, каза Герджиков.

Проф. Анастас Герджиков: 24 май е най-българският празник

Запитан ако трябва да постави оценка по шестобалната система на нивото на демокрация в страната в момента, каква ще бъде тя, той отговори, че е четворка. „Нивото на демокрация е ниско. То се дължи на много фактори. Дължи се на това, че партийната партизанщина надделява над националния интерес. Демокрацията ни не е в упадък, тя просто е в застой. Цялото време е на едно незадоволително ниво. Ако трябва да използвам метафора – по-скоро тъпчем на едно място”, каза Герджиков.

През призмата на времето той изказва изводите си, че единственият път на просперитет е обединието, а не да продължаваме да се разединяваме. „Сега, когато не поехме по този път, а по погрешния път на все по-голямо разделение и разпад на обществото, се виждат отрицателните резултати.  Моята основна платформа беше тогава, че ще се боря за това да има разбирателство, обединение между всички български граждани и понеже те са представени в Народното събрание по един или по друг начин, няма начин държавния глава да не работи с политическите партии, представени в парламента пък и изобщо с политическите партии. Това е абсолютно задължително, независимо дали се разбират и обичат - това е начинът България да върви напред”, каза проф. Герджиков.

По думите му политиците трябва да се опитат да преодолеят разделението, вместо да го засилват. Ректорът на Алма матер има и своята гражданска позиция за актуалната обстановка на политическия терен, както и за механиката и съдбата на настоящото (не)коалиционно правителство.

Той е оптимист за запазването на кабинета „Денков-Габриел”, както и за бъдещето на България. Нещата вървят бавно, много по-бавно, отколкото искаме. Те вървят бавно, защото хората, които ни ръководят не свършиха добра работа и мисля, че можехме да сме далеч по-напред, да сме там, където е сега Средна Европа, Централна Европа. Винаги става дума за нечий интерес – често не е личен, а партиен, но резултатът е същият, каза Герджиков.

Проф. Герджиков: Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

За обществото той смята, че сме много различни и това още повече раздробява обществото през последните десетина години. „Няма как изведнъж всички да намерим общата си кауза. Трябва все пак някой да я посочи, някой трябва да убеди хората, че има такава обща кауза и, че си струва да работят заедно за нея и, че компромисите, които ще направят въпреки, че не се обичат или харесват, в името на тази кауза си струват. Това трябва някой да го направи, някой трябва да формулира тази кауза, трябва да я посочи на хората и да ги поведе към нея”, обясни Герджиков и допълни, че не вижда подобна харизматична личност, която наистина вярва в това.

„По-скоро трябва да дойде друга обществена нагласа. Политиците няма да се променят, докато ние се примиряваме, че те са такива и, че всички са такива и, че така ще върви и занапред”, каза ректорът на Софийския университет.

По думите му протестите са били полезни през 90-те години на няколко пъти, но оттам-нататък започнали да стават спорни. „Например нямаше никакъв спор, че 2013-та година протестите са справедливи, че се протестира срещу нещо, което е проблем. Резултатът от тези протести беше, че върнаха за втори път ГЕРБ на власт. Същите хора, които протестираха през 2013-та година след това бяха най-големите противници на ГЕРБ и протестираха срещу него. Аз нямам нищо против да протестираме срещу всеки следващ, но мисля, че имаме и други начини да изградим едно общество, което изисква от политиците си това, което трябва”, каза Анастас Герджиков”, обясни той.

Запитан затворена страница ли е за него политиката, той отговори, че кандидатурата му за президент е била, защото в онзи момент е смятал, че би бил полезен. Той е отклонил подобна покана, направена 5 г. по-рано. „Така се случи, че партиите, на които разчитах, избраха друг път”, обясни той.

„Моето послание е наистина да се опитаме да разберем другите българи около нас и това да бъде основата на това обединение, за което говоря. Ние много пъти сме показвали, че можем да го направим, както казах не е ново това, че не се разбираме помежду си – това е било така и преди 100 години, но преди 100 години на няколко пъти сме намерили сили да се обединим и резултатът винаги е бил изключително добър за България. Проваляли сме се, когато сме разединени”, каза Герджиков.

Той смята, че в България "Съединението прави силата" само на думи, написани върху фасадата на НС. "Ние трябва да се обединим вътрешно, не партийно, не в някакви структури, да се почувстваме българи и това да е над това, че сме някакви други".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
971 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
М.иванов

2023.11.19 | 09:42

24
сложи малко гланц и не умувай глупаво...
М.иванов

2023.11.19 | 09:41

23
ти професор ли си или политик,Аман от всеможещи некъдърници, никой успял и достоен човек не се подлъгва да стане марионетка на тиквата.

2023.11.19 | 08:13

22
Дано не преподаваш на децата ни.....

2023.11.18 | 21:18

7
Радев как го би тоя женчо още ми е смешно!

2023.11.19 | 05:38

21
нито радев, нито женчото играха на ония избори, там играха шамарите за тиквака

2023.11.19 | 00:57

13
б.р. мадурките ги купи Бо-ко

2023.11.18 | 23:15

10
С мадурките,би трябвало да ти е тъжно и болно.

2023.11.19 | 05:30

20
здрасти, мекотело
НАДКА ДОЙЧЕВА

2023.11.19 | 03:09

15
ТЕ ТОЗИ ЧЕ ПО ДОБРЕ ДА БЕ СТАНАЛ ПРЕЗИДЕНТ. ЧЕ ПЛЕШИВИО ГРОЗНИК ЧЕ РУМЕН РАДЕВ Е ПОЧТИ НЕНАДМИНАТ ЧЕ ЧЕ ЧЕ ПО ГРОЗОТИЯ.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.11.19 | 03:13

19
ХОРА , ЧЕ АЗ БИХ ПИСАЛ НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА НОВИНИ БГ, ЧЕ НА ФИЛИП ЕПИТРОПОВ ДА МИ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА ТАЗИ СНИМКА И ВИДЕОКЛИП. ТАМ ИМАТ И ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ. ЛИЧНО СЪМ РАЗГОВАРЯЛ ЧЕ ПО ТЕЛА ЧЕ С ФИЛИП ЕПИТРОПОВ.
МНОГО ГРОЗЕН КРОКОДИЛ85

2023.11.19 | 03:12

18
!!! наде.жда дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА. НАДКА ДОЙЧЕВА Е ЦИГАНСКИ БАРОН. ОТ САМОЛЕТ СИ ЛИЧИ ЧЕ Е МАНГАЛКА.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.11.19 | 03:12

17
НЯМА ДА ГО ЗАБРАВЯ ОНЗИ ДИСПУТ...КРИМ Е РУСКИ.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.11.19 | 03:11

16
!!! Румен Радев ...Президент на България !!! нА жАН пОЛ бЕЛМОНДО МУ КАЗВАЛИ "ГРОЗНИЯ КРАСАВЕЦ". В КАВИЧКИ.

2023.11.18 | 22:34

8
Гержбиков много се изложи и се компрометира на изборите. Уж е професор, но го излъгаха, че има шанс за президент.

2023.11.19 | 00:57

14
Точно

2023.11.19 | 00:38

12
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.11.18 | 23:37

11
И двамата ще го харесате: желязна еpекция за цяла нощ, няма бързо да свършваш: cвирка, анален и вагинален ceкc, колкото поискаш, подобряване на издръжливостта до 10 ПЪТИ по-дълго, ярък оргазми и за двамата, Подобряване на вкуса на спepмaта: тя ще иска да поглъща все повече и повече! Съветвам всеки да опита------> mub.me/bluex
НЕкой си из граду!

2023.11.18 | 23:08

9
Муньо, до вчера беше пред Тиквата в стойка партер, а днес си по-голям католик и от онзи във Ватикана:)))!

Добави коментар

Водещи новини