Радев: Отбранителните способности и духът на Българската армия могат да бъдат съхранени от квалифицирани и уверени офицери

  • 17 ноември 2023 15:13

  • 441
  • 1
Радев: Отбранителните способности и духът на Българската армия могат да бъдат съхранени от квалифицирани и уверени офицери
© Пресцентър на Президентството

Политическите превратности в историята са много, бъдещето е непредсказуемо, но най-важно е отбранителните способности и духът на Българската армия да бъдат съхранени, което изисква квалифицирани и уверени офицери. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща в президентската институция с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поздрави курсантите за решението им да посветят житейския си път на военната професия, която по негови думи е трудна, но и благородна кауза в името на род и Родина.

Пред курсантите президентът припомни славни събития от военната ни  история и даде за пример доблестта на българското офицерство по време на Сръбско-българската война от 1885 г. в защита на Съединението, когато българските капитани отстояват успешно териториалната цялост на страната ни срещу далеч по-опитните сръбски генерали.

"Това е пример какво може българският дух, когато българският офицер е убеден в своята сила и знае, че е последната преграда за свободата и независимостта на Родината си", каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Наред със силните воински традиции на армията ни президентът подчерта усилията на последното служебно правителство за ускоряване на процеса на модернизация на българските Сухопътни войски.

Държавният глава изтъкна, че военните конфликти в Украйна, Близкия Изток и Кавказ са доказателство как съвременните технологии променят тактиката за водене на бойни действия и начините за осигуряване на асиметрично превъзходство, и това трябва да бъде отразено в стратегията за модернизиране на армията.

"През годините ние бяхме съсредоточени върху големите и скъпи проекти – изтребител, бойна машина за пехотата, кораби. Не по-малко важно е да започнем да прилагаме финансово достъпни проекти, но с огромен ефект на бойното поле – безпилотни системи, системи за радио и електронна борба, за наблюдение и разузнаване, които да свържат всичко в единно информационно пространство и чрез тях да се въздейства бързо и евтино срещу скъпи и опасни системи", каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Сухопътните войски отбелязват тържествено своя боен празник

Президентът изрази увереност, че младите офицери ще бъдат ключова част от модернизацията на Българската армия и допълни, че достигането до необходимото ниво на оперативна съвместимост с партньорите ни от НАТО трябва да върви ръка за ръка с грижите за личния състав и неговата мотивация.

„Създайте стереотип, че това, което се преподава не ви стига. Търсете сами допълнителни знания. Всеки от вас ще стане командир. Важно е как ще водите хората – с команди или с личен пример. Имате чудесна възможност да постигнете всичко това там, където сте“, обърна се държавният глава към курсантите от Националния военен университет.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
MUn4O

2023.11.17 | 15:33

1
Mun4o KRETEnYTT sha mreshsh skoro

Добави коментар

Водещи новини