Росен Желязков посети манастира "Свети вмчк. Георги Зограф" в Света гора и разговаря с монашеското братство

  • 15 ноември 2023 17:11

  • 318
  • 2
Росен Желязков посети манастира "Свети вмчк. Георги Зограф" в Света гора и разговаря с монашеското братство
© НС
Слушай новината Слушай новината

Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, посети манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ в Света гора и разговаря с монашеското братство, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност от името на цялата делегация за възможността да участват в отбелязването на празника на един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ - манастира „Св. вмчк. Георги Зограф“, който съхранява безценни ръкописи, икони и артефакти и повече от хилядолетие отстоява българската вяра, духовност, памет и език. 

Росен Желязков разговаря с духовното ръководство на Света гора

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети приветства игумена архимандрит Амвросий за неуморната, единна и целенасочена дейност на духовното ръководство на манастира за запазване на неговия български характер и за привличане на нови монаси и послушници. 

Неоценима е дейността на духовното ръководство на манастира за обновяване на манастирския комплекс, опазване на културно-историческото наследство, развитието на манастирската библиотека и привличането на поклонници, отбеляза Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Особено важна е ролята им за организирането, финансирането и обучението на българските деца в неделното училище в град Солун, допълни той. 

Светата обител може да разчита на подкрепата и ангажираността на българската държава за възстановяване и опазване на културно-историческото и архитектурното наследство на манастира, подчерта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Той разгледа и частта от манастира, която се ремонтира. 

През 2020 г. с помощта на държавата е започнат най-мащабният проект за възстановяване Банското крило и опазване на архитектурното наследство на манастира. Работи се и се подготвят различни по-малки проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, водоподаването, пожарната безопасност и дигитализацията. Въвежда се модерна енергийна фотоволтаична система. Значително са разширени възможностите на манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ да приема и настанява поклонници, подобрени са битовите условия и условията за съхранение и опазване на културно-историческото наследство. 

На 16 ноември народните представители ще участват в тържествената служба в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

В делегацията са заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ „Възраждане“ Цончо Ганев, председателят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, народният представител от ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Даскалов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Румен Гечев, народният представител от ПГ „Има такъв народ“ Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. 

Манастирът „Свети вмчк. Георги Зограф“ е основан в края на Х век от тримата братя Аарон, Йоан и Мойсей, родом от град Охрид. Светата обител многократно е била ограбвана от морски пирати, пострадала от каталонците и особено от латинските кръстоносци, които го разрушили и ограбили. Отново е възобновена от молдовлашкия войвода Стефан през ХV век.

От 1849 година е възстановена българската собственост на манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“. В него се съхраняват мощите и частици от мощи на десетки светци и великомъченици. В царското крило е разположена манастирската библиотека, в която има 30 000 старопечатни книги и над 6000 ръкописа.

Сега в манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“ служат 36 монаси и 8 послушници.

Последвайте канала на

318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.15 | 20:55

2
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik
МРЪСЕНН СИ ГАНСКи АМААНГЛА 4АЛГАр

2023.11.15 | 17:19

1
схте УБИАА еии 4ревенодалест пОМИРАА схтии ОТРЕГАГАГ ГЕ НЕТАЛИЕТ и НА ПРАСЕТАТА... ХХ

Добави коментар

Водещи новини