Мирише малко на… 1963 г.

  • 07 ноември 2023 16:02

  • 13799
  • 0
Мирише малко на… 1963 г.
© Булфото (архив)/Novini.bg

Надявам се, не ви се е наложило сутринта да гледате Григорова по телевизията заедно с децата си, че да се червите, да им обяснявате защо тях ги наказвате като кажат думичката ла*н*, а леличката по телевизията я казва няколко пъти така – с натъртване и подсмихване.  

Сега… да си обясняваме неща като защо по телевизията не се говори така – няма смисъл, работата е изтървана, явно. То, като си ти идва отвътре, отпускаш се и ги изливаш, то стискането не е за всеки. А и знаем, че темата с градските места за облекчаване беше важна в кампанията. 

След като на кандидатката ѝ идва отвътре, няма какво да ѝ обясняваме, че не е редно. Не е на 5 годинки, че да има време да се промени, това си е развит характер вече. А и не изглежда да има желание или пък нужда да се променя – и така си я харесват (да не кажем, че така дори повече си я харесват нейните избиратели). А и най-вероятно ще ни обяви за либерални лайн*мети, ако изразим надежда да си пообере малко речника. На избирателите ѝ – щом им харесва – и на тях няма какво да кажем. 

Виждате ли как и ние можем да използваме такива думички, ама ги пишем със звездички. А тя не може да говори със звездички. Не казвам, че не може да се говори със звездички, просто казвам, че явно тя не може. 

Гледайте какво нещо е светът – Бийтълс издават нова песен, Ролинг Стоунс пуснаха нов албум, половин София с умиление гласува за кандидат, подкрепен от БКП…

… мирише на 1963 г. 

И на още нещо, ама да не задълбаваме. 

А колкото до Бийтълс и Ролинг Стоунс – радвайте се, че не са на власт ония, дето пращат да копаш метрото за притежание на плоча на Бийтълс; и в лагер – за политически виц. Щото… 1963-та у нас не е баш същото на 1963-та оттатък Бранденбургска врата. 

Да си говорим, че агресията на политиците ражда мултиплицирана агресия у последователите им – има ли смисъл? 

При положение, че последователите живеят за тая агресия, единствен мерител за йерархия им е дали могат или не могат да набият някого и единствен мерител за успех им е да са по-силни от съседа. 

Докато пък и некадърните политици съществуват в политиката само благодарение на агресията, която сеят. Нито едните, нито другите ще се променят, основно защото не искат. 

Нали знаете как Netflix и Disney+ слагат предупреждения за това под каква възрастова група не е подходящ филмът? Не винаги (дори най-рядко) е заради „сексуално“ съдържание, обикновено е заради насилие или „език“. Нали виждате накъде отивам с това…?

Може би не е зле редакторите и продуцентите по телевизиите да предвидят един надпис: „предаването не се препоръчва за зрители под 16-годишна възраст! Причина: агресия и „език““, когато ще я канят бившата кандидатка да им разказва какво нещо е лайн*метът.

Защото иначе… можете ли да измислите причина да обясните на детето си защо на него му е забранено да използва такива думички, а на политиците им е разрешено да ги казват по телевизията?

Мислех си да сложа заглавие на този текст: „„Червените“ вече „кафяви“ ли са?“, но се отказах. Най-вече защото сега всички се правят на комедианти и свалиха нивото на професионализма, публиката свикна на тъпотии и зажадня за тях. Няма да схванат хумора, ми е мисълта. 

Най-мразя когато политиците развалят професионалната среда на комиците, сатириците и обикновените клоуни. Мà и ние имаме професионална гордост бе, алоу! Ние бъркаме ли ви се в лайн*метките? Какво се хвърлихте всички в нашето поле, да ни имитирате? А-мà-ха! 

А сега – защо в България има СПЕШНА нужда да се вдигне нивото на (всичко, ама особено на) техническата грамотност. 

(Според мен… аз това го виждам като директна заявка, че се целят в най-необразования и неразбиращ как работи светът електорат. Не знам. Надявам се да не е така.) 

Защо?

Вчера екипът на кандидатката предостави „доказателства“, че списъци и протоколи могат да се манипулират. С изтриване на цифрички и слагане на нови. Разбира се, това променя целия файл по ОЧЕВАДЕН начин, но те все пак си го писаха „доказателство“. И хората вярват. 

А хората вярват, защото: 1.) не разбират; и 2.) им се иска да вярват.

А, най-просто казано, това, което направиха, беше еквивалентът на: да вземат една тубичка с коректор, да наплескат документа отгоре, да напишат нещо ново и да кажат: ето как може да се фалшифицира. И публиката ахна. 

СПЕШНА нужда да се вдигне нивото на техническата грамотност. Спешна! 

А кандидатката се определя за „ляв“ човек. Това понятие в България вече няма почти никаква стойност, да не кажа, че съвсем са го обезобразили. 

„Лявата“ кандидатка използва думата „либерални“ като обида. 

„Лявата“ щеше да се бори за малкия човек (това определение не ви ли обижда поне малко, а? както и да е), докато зад гърба ѝ стоят едни от най-богатите хора в България и я подкрепят официално за кандидат. И докато тези – едни от най-богатите хора в България – ѝ стоят зад гърба, тя говори с презрение за скъпите кампании на опонентите си, а ние трябва да си мислим явно, че нейната кампания е платена с джобни и стинки от ресто. Айде няма нужда, доматите, повечето от нас, ги ядем без колците. 

„Лявата“ кандидатка в биографията си има, че е работила по интеграция на малцинства и е работила със защитаващи Истанбулската конвенция (респект!), а сега прие да я подкрепи крайнодясна партия, за която отдавна се говори, че има членове, които са привърженици на Третия райх, а лидерът ѝ е писал книги, в които отрича Холокоста. 

Значи… „лявата“ кандидатка приема подкрепата, а последователите ѝ се поогледат-поогледат, пà кажат, че всичко е наред, те нямат проблем с това, докато чакат Вова да бори нацистите у Украйна. 

А последователите на крайнодясната формация и те така – се поогледат-поогледат, пà и те кажат, че всичко е наред с кандидатката, която е работила с интегриращите малцинствата и защитаващите ЛГБТ. 

Мда… всичко е наред в България. 

Айде – и аз бонус, нещо от BIRD:

„Днес #ВаняГригорова заяви по бТВ, че прочела в BIRD.BG за неин имот до голф игрище. 

#BirdBG не е споменавал никъде за голф игрище до евтиния парцел на Ваня Григорова.

Фактите които изнесохме в нашата публикация са прецизни: локацията на парцела от близо 1 декар, цената под 10000 лв, на която е изповядана сделката и сравнение с пазарните цени в района през 2021 г., които са десетократно по-високи. За голф игрище не сме писали!

Междувременно открихме същия парцел с номер 61248.377.1518, който е придобит от Григорова през юли 2021 г. за 9979 лв.  /5000 евро/ да се предлага в сайт за недвижими имоти на цена 37 500 евро! Свързахме се с брокера, който уточни, че обявата за имота на цена 32 000 € е качена на 17 февруари 2021 г., а през май 2021 г. е актуализирана на 37 500 €“. 
 

______________________________________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
13799 0

Свързани новини

Водещи новини