Експертът Марио Евстатиев: Автотранспортът в София върви към колапс

  • 07 ноември 2023 13:56

  • 2152
  • 3
Експертът Марио Евстатиев: Автотранспортът в София върви към колапс
© Марио Евстатиев
Слушай новината Слушай новината

Столичният автотранспорт върви към колапс поради задълбочаващата се криза с осигуряване на изправни автобуси.

За това алармира в официалната си страница в социалната мрежа Марио Евстатиев, експерт в Комисията по транспорт към Столичен общински съвет в мандат 2019 - 2023.

"Кризата с осигуряването на изправни автобуси става все по-голяма, както още през лятото предупредих. По неофициална информация, един от гаражите в София, който експлоатира голям брой стари автобуси е в сериозно неизпълнение на транспортната задача поради липса на подвижен състав. В същото време, освен голямата аварийност, старите и грохнали "19-ки"(автобусите Mercedes O345S-C) капят като есенни листа и вече са образували своеобразен "полк на смъртниците" в задния двор на гараж Земляне. Нещо, за което също предупреждавах от началото на лятото, когато изобщо се заех с риск да бъда публично тричан, да търся вариант, зимата да не се возим в разпадащи се и опасни автобуси, ако същите изобщо излязат от гаражите." пише Евстатиев.

Той припомня, че през лятото, с неговият екип са предложили спасителен план за автотранспорта чрез закупуване на ограничен брой употребявани автобуси с висок екологичен стандарт, базиран на технически и пазарни анализи. Припомняме, че през юли, чрез общинският съветник Карлос Контрера беше внесен доклад за закупуване на общо 40 употребявани автобуси, от които 10 двуетажни, 14 соло и 16 съчленени превозни средства, с които трябваше спешно да се подменят 21-23 годишни стари и недостъпни автобуси, обслужващи линиите 78, 79, 107, 260, както и да се подобри обслужването по линия 3. Докладът беше отложен с гласовете на ГЕРБ и Демократична България, а въпреки изнесената притеснителна информация, през септември той бе отхвърлен окончателно. 

Марио Евстатиев: Опасна мода ни прави мишени в транспорта

"Подготвям ново експертно становище с ясно представени аналитични данни, както и нов спасителен план, който ще включва пакет от употребявани и нови автобуси, като основната цел е, употребяваните автобуси да бъдат спасително и краткосрочно решение, с което освен обновяване на автопарка и осигуряване на достъпност за хора с увреждания, ще даде достатъчен хоризонт за написване на качествени технически изисквания към процедури за доставка на чисто нови дизелови и CNG автобуси." завършва публикацията си Евстатиев.

Потърсен за коментар, той заяви, че очаква, разумът и експертното говорене по темата да вземат превес, тъй като темата е изключително деликатна. "От една страна следваме еко политика, от друга обаче, 23 годишни морги се движат в идеалния център на града. Да не говорим за това, че нямат никаква достъпност за инвалиди. Проблемът е, че в момента, изчакването за нови автобуси е средно около 1.5 години след направена поръчка, което означава, че с темповете, с които се провеждат процедурите за нов подвижен състав, ще чакаме минимум 2 години. Колкото и политиците да говорят, че светлото бъдеще е ей там зад вратата, това е демагогия и откровена лъжа. Ние сме в хипотезата в средата на зимата да имаме над 30% непокриване на линиите поради липса на изправни автобуси, а те се занимават да ни хвърлят прах в очите. Колкото и да им е неприятно, общинските съветници ще имат една много трудна първа задача. Да преглътнат егото си и да седнем да говорим експертно - колко и какви употребявани автобуси ще ни трябват, за да може да гарантираме изпълнението на транспортната задача, а след това, всички заедно, с външни експерти да направим едни хубави технически условия за покупка на чисто нов подвижен състав." обясни за NOVINI.bg Марио Евстатиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
2152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.07 | 19:59

3
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

2023.11.07 | 14:28

2
резултатите от 4 мандата тикви и други милиционери на власт.

2023.11.07 | 14:23

1
spokoino bre kolega sega pe dalat shte napravi vsicko vazmojno za sofia e razbira se preoritet mu e gei paradat

Добави коментар

Водещи новини