Румен Радев откри кръгла маса за модернизацията на Българската армия

  • 06 ноември 2023 18:19

  • 937
  • 6
Румен Радев откри кръгла маса за модернизацията на Българската армия
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Повишаването на отбранителните способности на Българската армия е от ключово значение за националната сигурност и основна задача на държавната политика и това изисква по-добра координация и съвместни усилия от институциите, организациите в областта на отбраната, българската наука и бизнеса.

Това зави държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който откри днес кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“. Форумът, организиран от президентската институция, събра представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании в сферата на отбранителната промишленост. 

В словото си пред участниците във форума президентът Радев посочи, че необходимостта от задълбочен анализ и дискусия за възможностите за повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили нараства изключително много в условията на висока динамика на геополитическите процеси, на растящи заплахи и дълбоки промени в средата за сигурност.

По думите на президента Радев в съвременните въоръжени конфликти се откроява ясна тенденция на все по-широкото използване на достъпни, нискобюджетни, дори комерсиални технологии, които водят до голямо  асиметрично предимство, информационно превъзходство, както и до нови способи за бойни действия, поразяване на критична инфраструктура, бойна техника и жива сила. На фронта в Украйна, във военните действия в Газа, в Сирия и на други места, се наблюдава масовата употреба на нискобюджетни автономни системи, които могат да изпълняват широк спектър от задачи: от наблюдение, разузнаване, координация, комуникация, целеуказване и поразяване на всякакъв тип цели. 

Радев: В сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването

Използването на такива нискобюджетни иновативни технологии дава голяма възможност за преодоляване на технологичната изостаналост и за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили чрез инвестирането на много по-малко средства отколкото са планираните и изразходваните за големите проекти за модернизация, подчерта държавният глава. Големите и скъпоструващи проекти са задължителни за осигуряването на съвременни отбранителни способности, но са недостатъчни, поради изключително бързото и динамично развитие и въвеждането на нови способи и средства за водене на въоръжена борба, които изискват много по-голямо внимание към малките проекти, при които с много по-малко средства може да бъде постигнат чувствителен ефект, изтъкна президентът Радев. 

Държавният глава призова също така за задълбочен анализ на възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговори на съвременните тенденции и да осигури такива ключови способности за Българската армия. България може да използва наличния си опит в проектирането и разработката на системи от критична важност, каквито са системите за радиоелектронна борба и антидрон системите, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че все по-голямо значение придобиват и системите за киберотбрана, за информационни операции и за сигурност на комуникациите. Във връзка с това са необходими и промени в нормативната уредба, които да регламентират прилагането на нискобюджетни проекти и решения за нуждите на Въоръжените сили, подчерта още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
937 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Дими

2023.11.06 | 20:29

6
Може да включат и Кауфланд с консерви за изхранването
съни

2023.11.06 | 20:16

5
боже най големите убийци са в армията,това означава че Румен Радев е убиец и съм сигурна че той е убиец защото е прост военен
щирлиц

2023.11.06 | 20:14

4
радю кухият болшевишки каунь е събрал д.ъртата олигофренна русофилистична номеклатура на кафе и вафли, спонсорирани от Роске.неф.
КОЛИО КИТАЕЦА е ЦХАЛГАР

2023.11.06 | 19:25

3
БАШАР БАХУР

2023.11.06 | 18:32

2
Ала-бала президент!

2023.11.06 | 18:30

1
това недоразумение друго, освен да открива ала-бала не може.

Добави коментар

Водещи новини