Доц. д-р Татяна Буруджиева за Novini.bg: ПП-ДБ вземат София, но ГЕРБ-СДС ще имат най-много кметове и общински съветници в страната

  • 29 октомври 2023 18:32

  • 7298
  • 0
Доц. д-р Татяна Буруджиева за Novini.bg: ПП-ДБ вземат София, но ГЕРБ-СДС ще имат най-много кметове и общински съветници в страната
© булфото/архив/

Нужна ли е радикална промяна на изборния процес у нас, коя политическа партия къде печели на местния вот днес и как те ще управляват с такава ниска легитимност? Разговарям с доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е на днешните избори.

Към момента данните за

активността на избирателите показват, че е много ниска и това не е нормално за местни избори.

Гражданите обикновено имат повече и по-конкретни претенции към местната власт и са по-активни, но не и днес, досега. Според мен в столица хората ще са по-пасивни, докато в страната тази активност вероятно ще е по-голяма. Само в София местните проблеми бяха похлупени от националните, което директно ще се отрази на вота, както и скандала с машините от вчера. Той от своя страна доведе до непрогнозираната от социолозите активност около единия от кандидатите, сочен от тях като победител. Отзвукът от скандала с машините най-силно ще се види в София. Той отврати много хора от изборите, показвайки им, че няма никакво значение как ще гласуват. Също така мобилизира симпатизантите на една от управляващите партии.

Колкото до промяната на изборния процес, то аз мисля, че няма да е лошо да измислим и някакъв нов вид бяло сирене, щото ядем все едно и също от времето на прадедите ни. Но това е сиренето, другото е кашкавал. Да си говорим все за нещо ново, чисто, светло и прочее, не е рационално и манипулира хората, като им насажда очаквания политиците да са светци, а не хора като нас.

Партиите са изградени от политици, които са същите като нас.

Ако искаме нещо много различно и радикално, ще трябва самите ние да се променим. Защото хем искаме да си живеем постарому и да прецакваме всички други, хем искаме нещо различно да ни се случва. Ми няма как да стане.

Нашите партии като всички по света в момента, са в криза. Но държавите им са по-уредени от нашата. Това, че не можем да живеем по начина, който искаме, се дължи и на отказа ни и от гласуване, от неверието ни в политиката и институциите. Правим се на анархо популисти, оправдавайки се, че няма такива, за които да гласуваме. Както се казва, то и 90 на сто от мъжете си мечтаят да се будят до Клаудия Шифър, ама не им се случва.

В политиката не става да искаш всичко да ти се случва тук и сега.

В България нямаме рационално мислене и доказателствата затова, че предпочитаме да си живеем в някакви балони, има много.
Вотът в София вероятно ще бъде спечелен от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", както предрекоха социолозите. За тях това е национална битка, но като номинален броя гласове са загубили много, според данните до тук. Това, че имат най-много от най-малкото излезли да гласуват, не е повод за гордост  и високо самочувствие.
Най-много кметове и общински съветници в страната обаче ще имат ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.  




 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7298 0

Свързани новини

Водещи новини