Водата в Харманли и две села е негодна за пиене

  • 27 октомври 2023 13:03

  • 780
  • 1
Водата в Харманли и две села е негодна за пиене
© Pixabay

Ограничава се употребата на питейната вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в област Хасково. Това става ясно от съобщение на сайта на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

С писмо от 26 октомври ВиК дружеството в Хасково информира РЗИ, че според протокол от 20 октомври за проверка на качеството на водата за питейно-битови цели в захранващата трите населени места зона за водознемане "Харманли - 2", издаден от Централната научноизследователска лаборатория (ЦНИЛ), са установени отклонения по отношение на съдържанието на уран.

Отчетени са 30.9±2,7 µg/l при максимално допустими 30 µg/l. По тази причина водата, подавана към Харманли, Надежден и Остър камък, не отговаря на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Здравната инспекция е издала предписание до водоснабдителното дружество за ограничаване на употребата на водата от хората в трите населени места за питейни нужди и приготвяне на храна до отстраняване на проблема с наднорменото съдържание на уран и възстановяването на качеството й.

Въвежда се нов режим на водата в Ловеч и село Пресяка

РЗИ разпорежда също ВиК да доставя вода за питейни нужди на населението с водоноски, отговарящи на изискванията за съдовете и резервоарите за вода за пиене.

За проблема и предприетите мерки са уведомени кметовете на Харманли и двете села, областният управител и здравното министерство. Кметовете имат ангажимента информацията да достигне до всеки местен жител.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.27 | 20:15

1
Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена--> mub.me/mono

Добави коментар

Водещи новини