Водещите новини! В София задържаха въоръжен ислямски радикал, зовящ за свещена война. Денков: Радев не защитава българските интереси (и още…)

  • 26 октомври 2023 19:47

  • 1646
  • 6
Водещите новини! В София задържаха въоръжен ислямски радикал, зовящ за свещена война. Денков: Радев не защитава българските интереси (и още…)
© Novini.bg/Getty Images

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 26 октомври   

 

„Ще бъда по-рязък – с този си акт президентът Радев не защитава българските интереси. А дали защитава чужди интереси – всеки сам да помисли. 

Аз смятам, че сезирането на Конституционния съд не беше правомерно, не трябваше да го прави. 

Може би това защитава интересите на други държави – Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България“, заяви премиерът във връзка с решението на президентът Румен Радев да даде на КС таксата, наложена върху преноса на руски газ. 

Денков от Брюксел: Ще бъда по-рязък - президентът Радев не защитава българските интереси

***


Асен Василев: Президентът се обяви като защитник на „Газпром“ и противник на българския национален интерес

***


Мъж е задържан вчера в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци. Това стана известно на брифинг, в който участваха ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов, предаде репортер на Novini.bg.

Действията на прокуратурата и МВР са започнали след сигнал от ДАНС, получен вчера към 17:00 часа., обясни прокурор Илияна Кирилова. Тя добави, че мъжът е изпратил видеоклип до двама души, в който той е облечен със специфично облекло и призовава към свещена война.

Мъжът е роден в Бейрут, Ливан и се предполага, че е палестински гражданин. Задържан е за до 72 часа. При акцията по ареста му са открити знаме на "Ислямска държава" и хладно оръжие, посочи прокурор Христо Кръстев.

Мъжът е с боен опит, участвал е във военни действия, поясни той.

Няма данни да работи, със средно образование. Роден е през 1973 г. Женен е, посочи Кръстев.

Обвиняемият е реабилитиран, след като е осъждан за трафик на мигранти през 2016 г. Той е с постоянен статут, пребивава в България от 1996 г. известен на службите и с идеите за подкрепа на „Ислямска държава“.

В София задържаха мъж, призовавал за свещена война срещу израелци и американци

***


Министърът на отбраната Тодор Тагарев подчерта българската позиция, осъждаща терористичното нападение срещу Израел, отразена в декларацията, приета от Народното събрание на 13 октомври 2023 г. В нея се призовава международната общност да бъде солидарна с Израел и да подкрепи усилията на държавата да защити живота и сигурността на своите граждани.

Тагарев пред израелския посланик: Осъждаме атаките на "Хамас", Израел има право на мирно съществуване

***


България е готова да посрещне израелски туристи през този зимен сезон като безопасна туристическа дестинация

***


Израелската армия повтори днес призива си към хората в северната част на ивицата Газа да се евакуират на юг от съображения за сигурност, но посочи, че палестинската ислямистка групировка Хамас пречи на евакуацията, предаде ДПА, цитирани от БТА.

В публикуван от израелската армия доклад палестинец разказва как цивилни са били разстрелвани, докато са се опитвали да се евакуират. ДПА не може да потвърди тази информация от независими източници.

"Хамас" пречи на хората да се евакуират в южната част на ивицата Газа

***


Според източници от разузнавателни служби и Белия дом членове на Хамас и на съюзната на тази терористична  организация групировка "Ислямски джихад" са преминали през обучение в Ислямската република. "Тренировките са били провеждани от военни инструктори от Корпуса на стражите на Ислямската революция", посочи още американската медия.

Палестински терористи са тренирали в Иран седмици преди атаката срещу Израел

***


Схемата е много добре подредена, организацията – стройна. 

Разпространението е ставало по поръчки в специални мобилни канали за комуникация, пратките са изпращани по куриери. По случая са привлечени четирима задържани. Спрямо тях е поискана мярка „постоянно задържане“. В хода на разследването е установено и друго лице, което държи наркотици, но то няма връзка с тримата задържани. Наркотиците са изпращани на различни адреси в страната, уточни прокурор Илиев.

СНИМКИ от акцията

Разбиха престъпна група, разпространявала наркотици в Софийско чрез сложна пазарна схема

***


Русия повишава с близо 70% бюджета си за отбрана за 2024 г.

***


Русия заяви днес, че планира да изгради тесни отношения със Северна Корея във всички сфери, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението бе направено ден, след като Южна Корея, Япония и Съединените щати, които смятат, че Пхенян доставя оръжия на Москва, осъдиха тези доставки.

Русия заяви, че ще изгради тесни връзки със Северна Корея "във всички сфери"

***


„Бойци от съпротивителното движение сложиха самоделно взривно устройство под кола. След като хората от ФСС се качиха в нея, то бе активирано. Вследствие на експлозията бяха ликвидирани четирима офицери от службата за сигурност. Сред тях имаше и човек, измъчвал мирни граждани", добави медията, която се позова на Главното управление на разузнаването към военното министерство в Киев.

„Четирима офицери от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) загинаха вследствие на взрив в окупирания източен украински град Бердянск", това написа в. „Украинская правда".

В Украйна взривиха кола с офицери от руската ФСС. Никой не оцеля

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1646 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.10.27 | 01:44

6
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

2023.10.27 | 00:30

5
ГЮБРЕ

2023.10.27 | 00:29

4
КЛОЗЕТ
Емѝ...

2023.10.26 | 21:51

2
Относно ислямиста мисля че трябва да бъде вързан и да му духам за да го пречистя.

2023.10.26 | 22:32

3
Най-добре ще е да го вкарат в затвора и след два месеца да му дадат виагра и да те пуснат намазан с олио и гол при него.
Чочо

2023.10.26 | 20:33

1
АМИ,ТИ КОИ,ИНТЕРЕСИ ЗАЩИЩАВАШ,БЕ,КОНДОМ

Добави коментар

Водещи новини