Завърши ремонтът на новата художествена галерия на Шумен

  • 26 октомври 2023 14:56

  • 574
  • 0
Завърши ремонтът на новата художествена галерия на Шумен
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Завърши ремонтът на къщите “Елеонора”, където ще се помещава част от фонда на Художествената галерия (ХГ) “Елена Карамихайлова” в Шумен.

Новото художествено пространство бе официално открито днес от кмета на областния град Любомир Христов, от заместника му Боян Тодоров, от директора на галерията Деян Евтимов и Антоанета Петрова от фирмата, извършила строително-ремонтните дейности.

Това е първи етап от ремонта на къщите.

Предстои да се оформи дворът и частта от сградата, в която доскоро имаше магазин, отбеляза Христов. Около 300 картини на класици на българското изобразително изкуство и на шуменски художници, които притежава ХГ “Елена Карамихайлова”, ще бъдат показани в новата галерия, уточни директорът й Деян Евтимов.

Новата галерия се намира в историческата зона „Старият Шумен“ и представлява комплекс от няколко сгради. Най-старата от тях е паметник на културата с местно значение и е построена в началото на 20-ти век в стил „сецесион“. На 900 кв. метра разгърната площ и още 150 кв. метра в дворното пространство към комплекса ще бъде подредена постоянна експозиция от фонда на ХГ „Елена Карамихайлова“.

Последвайте канала на

Нора Виткова
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини