Водещите новини! Компании гиганти зоват за спиране на изкопаемите горива. Отново: млада иранка е в мозъчна смърт след тормоз от моралната полиция (и още…)

  • 23 октомври 2023 13:28

  • 1647
  • 0
Водещите новини! Компании гиганти зоват за спиране на изкопаемите горива. Отново: млада иранка е в мозъчна смърт след тормоз от моралната полиция (и още…)
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 23 октомври   

 

Месец преди срещата за климата под егидата на ООН в Дубай 131 световни компании с общи приходи от над 1 трилион долара призоваха в открито писмо, правителствата и държавните глави да вземат мерки, за да решат проблема с основната причина за промените на климата - изгарянето на изкопаеми горива, предаде БТА.

Сред подписалите писмото са компании като "Волво" (Volvo Cars), "Би Ти груп" (BT Group), "Водафон" (Vodafone), "Хайнекен" (Heineken), "Юниливър "(Unilever), "Байер" (Bayer), "Икеа" (IKEA), "Нестле" (Nestle), "иБей" (eBay) "Декатлон" (Decathlon) и др.

Компаниите призовават лидерите, които ще се съберат в Дубай, да поставят ясни цели и срокове за изваждане на изкопаемите горива от употреба и да подкрепят политиките за бързо преминаване към чиста енергия.

Световни компании призовават правителствата употребата на изкопаеми горива да бъде прекратена до 2040 г.


Преди година смъртта на Махса Амини след сблъсък с нравствената полиция отприщи сериозни протести в страната и по целия свят. Посмъртно, Амини получи награда "Сахаров" за свобода на мисълта. 

Момичето, което според правозащитници е било тормозено от нравствената полиция в Иран, е изпаднало в мозъчна смърт. Инцидентът с 16-годишната Армита Гереванд е от началото на този месец.

Защитници на човешките права сигнализираха, че тя е влязла в сблъсък с ирански патрули, заради отказа ѝ да носи хиджаб в метрото в Техеран, предава Нова тв.

Според властите, на Армита ѝ е прилошало заради ниска кръвна захар. Те разпространиха кадри, на които се вижда как я изнасят в безпомощно състояние на перона, но не и такива, които да показват какво се е случило вътре във вагона.

16-годишна иранка е в мозъчна смърт след тормоз с моралната полиция


Израелските въоръжени сили днес заявиха, че техни сухопътни сили снощи са започнали ограничени набези в ивицата Газа, за да се сражават срещу палестински бойци и въздушните удари са били съсредоточени срещу места, където бойци на Хамас се събирали, за да се сражават срещу евентуалната израелска инвазия, предаде Ройтерс.

Израелската армия нахлу в Газа


Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху са се споразумели, че в обсадената ивица Газа вече ще бъде допускан "непрекъснат поток" хуманитарна помощ, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Байдън и Нетаняху се споразумяха за "непрекъснат поток" от помощи за Газа


Украинският президент Володимир Зеленски заяви в свое видеообръщение, че Украйна няма да се пречупи, ще устои и ще изтласка руското зло от своята територия, предаде Укринформ.

В своето обръщение Зеленски също така обърна внимание на руската атака срещу депото на "Нова поща" близо до Харков. Той каза, че спасителната операция е приключила и всички пострадали са получили необходимата помощ. Те са общо 17, а шестима души са загинали. Зеленски поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Зеленски заяви, че Украйна няма да се пречупи и ще изтласка руското зло от своята територия


„„Лукойл“ да ни чуе ясно – да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“.

„Ще поставим базите за съхранение на горива под управлението на Държавна агенция за държавни резерви и военно временни запаси, за да може всички да имат достъп до тях и да освободим България от монопола“, обясни той. Делян Пеевски съобщи и какво друго са се разбрали на тази среща.

Пеевски: "Лукойл" ще си плати 500 млн. лева данъци, които укриваше от българските граждани


„Отмяната на дерогацията може да донесе стрес на пазара, затова се фокусираме върху събирането на данъци от „Лукойл““. 

Това каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков след спешна среща в парламента по повод предложението на ГЕРБ за незабавно прекратяване на дерогацията на руския петрол.

ПП-ДБ убеди ГЕРБ да не искат прекратяване на дерогацията, за да не се вдигнат цените


От януари месец българските граждани не получават помощи за бензин и дизел, но след преодоляване на ветото на президента Румен Радев ще се възобнови даването на компенсации на хората.

Държавата ни обещава: По 73 ст. компенсация за литър гориво


Изводите са, че очевидно има пропуски по текущия контрол по време на изпълнението, които водят до това, че в повече от 50% от обектите има отклонения от изискуемото качество. Необходимо е да се повиши качеството на текущия контрол. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той представи резултатите от направените през септември 2023 г. проверки на участъци от републиканската пътна мрежа с профилограф и взетите над 300 сондажни пробни ядки от асфалтови пластове, предаде репортер на Novini.bg.

Откриха проблеми с качеството на асфалта при 50% от проверените магистрали и скоростни пътища


По всичко личи, че скандалният пернишки прокурор Бисер Михайлов отново ще се измъкне сух от поредния криминален сюжет в семейството му.

Няколко дни след екшъна, Софийският градски съд пусна Михайлов на свобода, без мярка за неотклонение, а колегите му дори не протестираха съдебното решение.

Пернишкият прокурор Бисер Михайлов пребил жена си в култов ресторант


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини