С е-рецептите комай я свършиха като кучето на нивата

  • 23 октомври 2023 11:44

  • 3060
  • 0
С е-рецептите комай я свършиха като кучето на нивата
© pixabay

Шаш и паника с е-рецептите за антибиотици и диабет, които уж трябваше да бъдат за удобство на пациенти, лекари, аптекари или поне такива бяха намеренията. Изглежда от бързане, ръководителите на здравния сектор не са преценили, че правят това нововъведение в сезон с активни вирусни заболявания. Нито пък са си пробвали софтуера предварително и прецизно. Това доведе до поредния хаос в обществото ни, напълно излишен и ненужен. Все повече българи се питат дали е възможно животът ни да стане по-зле и по-объркан? И сами си отговарят, че комай никога преди не сме попадали в такъв батак.

Лекари и сестри, където още ги има, потънаха в мъглата на министерските разпореждания и хептен не успяват да издрапат от нея. Преди се оплакваха, че са ги превърнали в писарушки и вместо да лекуват и диагностицират, повечето им време отива в това да попълват бумаги.
С въвеждането на е-рецептите за антибиотици и медикаменти против диабет, хептен се затлачиха в безкрайни спорове, уточнения и дискусии с фармацевтите. Защото се оказа, че предписаните от тях по електронен път рецепти, не могат да се отворят в е-системата в аптеките и връзката се губи досущ като в онези вицове от соцвремената за телефонните комуникации. Лично ми се оплакаха медици, които се чудят и маят как биха могли да знаят какви са наличностите от медикаменти в аптеката, която евентуално ще посети някой пациент, за да предпишат правилният илач и да не създават проблеми нито за потребителя, нито за фармацевта. Жалват се и пациенти, които обикалят часове наред из аптеките, за да си намерят предписаното в е-рецептата.

Жалби от доктори, пациенти и аптекари затрупаха съсловните организации

за няма и пет дни и от Българския лекарски съюз се видяха принудени да излязат със свое становище:
"След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет - пациенти биват връщани от аптеките заради това, че конкретното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевтите настояха да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен. Българският лекарски съюз пък отправи тежки упреци към аптекарите и постави под въпрос досегашната им работа.

БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага.

Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират”. Това заяви за медиите д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.
Декларациите и становищата са хубава работа, ама практически не решават проблемите. Нещо като лозунга "Дайте да дадем" и прочее смехотворни благопожелания от съвсем близкото ни минало.
Кому беше важно да се въвеждат е-рецептите така нескопосно и недоправено и кого обслужва едно такова решение? Защото то определено не е в полза нито на пациентите, нито на лекарите.
Народът ни има хубави поговорки за такива случаи:

Свършиха я като кучето на нивата. Или: "Бързата работа е срам за майстора" и "Бързата кучка слепи ги ражда" и т.н..

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3060 0

Свързани новини

Водещи новини