Проф. Вл. Чуков за novini.bg: САЩ предлага свой план за разрешаването на безпрецедентната криза в Газа

  • 19 октомври 2023 12:38

  • 4361
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: САЩ предлага свой план за разрешаването на безпрецедентната криза в Газа
© pixabay, нова тв

Арабско попечителство, ако не искат израелска сухопътна операция. Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Независимо от факта, че четиристранната среща /Йордания, Египет, ПА и САЩ/ на високо равнище в Аман, Йордания беше отклонена от домакините, поради бомбардировката на баптистката болница в Газа /двете страни взаимно се обвиняват/ в дипломатическото куфарче на американския президент са депозирани следните предложения. Според местни медии те са оформени в конкретен план, който ще бъде предоставен на събеседниците в египетския курорт Шарм ал-шейх, който се очаква да се проведе в по-разширен състав.

1. Да бъде обявено хуманитарно примирие, което да осигури прекратяване на огъня за няколко часа, за

да позволи на „чужденците“ да напуснат ивицата Газа през пропускателния пункт Рафа, в замяна на въвеждане на хуманитарната помощ. Условието е ООН да контролира разпределението на тази помощ.

2. Ако околните страни не искат Израел да продължи военната си операция, то влиятелните арабските държави, които имат пряко отношение към палестинското досие да приемат формула за политическо решение, което се основава на „международно попечителство на ивицата Газа“. Става въпрос за Египет, Йордания, ПА, но също така Катар, Саудитска Арабия и Турция. Те трябва да се споразумеят за план за разоръжаването на силите на Хамас и другите палестински фракции. Прави впечатление, че на Турция са поверени преговорите с Хамас за освобождаването на държаните от тях заложници.

3. Цитираните държави се ангажират да върнат институциите и въоръжените сили на ПА и да разпуснат всички институции на Хамас. ПА управлява Газа военно и административно.

4.  Чрез специфичен механизъм да се гарантира, че ситуацията няма да се върне към предишното състояние, като се проучи идеята за разполагане на международни сили по границата между ивицата Газа и Израел и създаването на буферна зона между тях. Израел вече разсели около 500 000 души из цялата национална територия. Става въпрос за 24 селища около Газа и 28 селища по границата с Ливан.

5. Създаване на механизъм, който да гарантира премахването на ракетната мощ на палестинските фракции, както и премахването на цялата военна инфраструктура, в това число и на тунелите.

6. Предаване на всички заложници на Хамас на палестинските власти, които ще управляват процеса на размяната на затворници, които са в израелски затвори. Цивилните трябва да бъдат освободени безусловно.

7. Арабските страни предприемат и пряко контролират всички процеси на възстановяването на Газа. Те гарантират, че Хамас и останалите фракции няма повече да се възползват. На Египет се отрежда ролята да създаде нова реалност в системата за сигурност в тази територия. Това ще му позволи да упражнява директен контрол върху всичко, което се случва в ивицата Газа. Практически, така Кайро пряко ще управлява сигурността, както и политическите процеси в Газа.

В погледа на Вашингтон ПА ще управлява отвътре, а Египет – отвън ивицата Газа. В същото време останалите арабски държави и Турция ще станат попечители /гаранти/ на новата политическа и военно-стратегическа реалност в Газа.

Медиите на Хизбула вече отхвърлиха подобен план. Те го определиха като нереалистичен, тъй като го сравниха с предложенията на САЩ, направени през първите десет дни от войната между Израел и Хизбула през 2006 г.   

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4361 0

Свързани новини

Водещи новини