Водещите новини! Европа се разтресе от терористични заплахи. Денков отговори на Радев за „обявената война на президентската институция“ (и още…)

  • 18 октомври 2023 19:17

  • 1711
  • 3
Водещите новини! Европа се разтресе от терористични заплахи. Денков отговори на Радев за „обявената война на президентската институция“ (и още…)
© Twitter/TikTok/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 18 октомври   

 

Берлинска синагога е била атакувана с коктейли "Молотов" рано днес, което се случва на фона на зачестилите случаи на антисемитски прояви в германската столица след ескалацията на насилието в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Хвърляха коктейли "Молотов" по синагога в Берлин


Осем регионални летища във Франция са били евакуирани тази сутрин, след като са получили "заплахи за атентати" по електронната поща. Някои от тях вече са възобновили работа след проверка, предаде Франс прес, като се позова на източници, запознати със случая, предаде БТА.

Евакуираните летища са в Лил, Лион ("Брон"), Нант, Ница, Тулуза, Бове, Биариц и По, съобщи полицейски служител за АФП. Няма засегнати летища в Париж.

Осем летища бяха евакуирани във Франция след "заплахи за атентати"


Звездата на Давид е била изрисувана върху няколко жилищни сгради, в които живеят евреи, в германската столица Берлин, съобщиха германски медии през изминалия уикенд.

В социалните мрежи се появиха снимки на сгради, станали обект на посегателството.

Германските издания припомнят, че по време на Холокоста нацистите по сходен начин са отбелязвали еврейските домове със Звездата на Давид.

На фона на терористичната атака на „Хамас“ в Израел, израелците в германския град алармират за ръст на агресията и нападенията от страна на пропалестински поддръжници.

Белязаха домове на евреи със Звездата на Давид


ВИДЕО

Евакуираха самолета на Олаф Шолц заради атака на Хамас срещу Израел


„Президентът би трябвало да символизира единението на нацията. Очевидно той е решил, че има други приоритети“. Това каза пред журналисти в Mинистерския съвет премиерът Николай Денков. 

„Винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. От другата страна не виждаме никакъв позитивен подход в това отношение“, посочи той. 

Коментарът му е по повод критиките, които държавният глава отправи към изпълнителната власт заради решението за въвеждане на транзитни такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия. 

„Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на „Газпром", а не на държавите потребители на този газ или пък на „Булгартрансгаз““, заяви Денков по повод опасенията на президента, че е възможно промяната в закона да се отрази негативно на финансовото състояние на газопреносното дружество. 

„Страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. От една страна, ние защитаваме българския интерес – това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа“, обясни министър-председателят. 

Той отново посочи, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

Денков отговори на Радев


Радев избухна с тежки критики срещу властта: Не аз, а управляващите обявиха война на президентската институция


Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия ремонт на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заради ремонта на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“: Русия ще продължи да ни доставя компоненти, реши кабинетът


Свидетели съобщават, че нападателят бил забелязан да си говори сам на улицата, след което е влязъл в един от магазините и е заплашил, че ще убие хора. 

5-годишно дете загина при нападение с нож в Полша


Според администрацията на президента Джо Байдън наказателните мерки са насочени към „тайна инвестиционна мрежа" на палестинското ислямистко движение, към финансов посредник, свързан с Иран, и към базирана в ивицата Газа борса за обмен на виртуална валута, наред с други неща.

Санкциите, наложени по силата на изпълнителна заповед в рамките на борбата с тероризма, са насочени срещу една организация и девет души в ивицата Газа и на други места, включително в Судан, Турция, Алжир и Катар, се казва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

САЩ наложиха санкции, целящи да прекъснат финансирането на "Хамас"


Млад мъж загина, докато защитава любимата си от граната на „Хамас“, пише израелският новинарски сайт N12.

Мъж скочи върху граната на „Хамас“, за да спаси любимата си


Според парламентариста много е вероятно в оръжейните доставки да има пръст Иран.

По думите на Елкин: „Нашата страна трябва да осъзнае факта, че Москва е променила политиката си. Русия сключи стратегически съюз с Иран заради войната в Украйна. И както Ислямската република помага на Русия, така и Москва помага на Техеран“.

Ние трябва да направим много и кардинални промени по отношение на политиката си към Руската федерация“, каза още депутатът в Кнесета.

Израелски депутат: Част от оръжията, използвани от Хамас, са дошли от Русия


Руски изтребители МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, започват да патрулират постоянно над неутралните води в Черно море.

Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след преговори в Пекин с китайския лидер Си Цзинпин.

Руски изтребители започват да патрулират постоянно над Черно море


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.19 | 01:03

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.19 | 01:02

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.18 | 19:42

1
щом обичайната практика при доставчиците на телефони услуги се свежда към продажба на телефоните договори на базата от представените "направи сам" на цветен фотокопир пълномощни , тогава да не попитаме , кои лица ще са изпълнители на каквото и да е поръчка ...

Добави коментар

Водещи новини