Агенцията за социално подпомагане ще окаже подкрепа на непридружените деца от Израел

  • 16 октомври 2023 14:57

  • 1093
  • 1
Агенцията за социално подпомагане ще окаже подкрепа на непридружените деца от Израел
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Надя Танева се ангажира подразделенията на агенцията по места да положат максимални усилия преди всичко в събирането на подробна информация за всички непридружени деца, пристигащи у нас от Израел. Социалните работници могат да окажат педагогическа, психологическа и правна помощ, както и социална подкрепа, се посочва в прессъобщение на АСП във връзка с войната между Израел и "Хамас".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2345

Особено необходими ще бъдат консултациите с психолози с цел преодоляване на ужаса от преживяното. Като деца в риск те могат да получат закрила чрез настаняване за отглеждане в семейства на роднини и близки или в приемни семейства, както и чрез настаняване в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа съобразно техните потребности. Ще им се осигури възможност за редовно посещаване на училище и др., уверяват от АСП. 

В последната седмица у нас пристигат десетки непридружени малолетни и непълнолетни деца след кървавото нападение на терористите в района на ивицата Газа в търсене на спасение и нормален живот в страната ни, посочват още от агенцията. Оттам напомнят, че според българското законодателство в областта на закрилата на детето такива деца са считани за деца в риск. В подобни случаи социалните работници от отделите „Закрила на детето“ към териториалните структури на АСП оказват съдействие и подкрепа и ги консултират относно техните права.

ЕК: Засега няма миграционни последици от заради обстановката в Израел и Газа

Миналата седмица Народното събрание прие единодушно, със 124 гласа „за“, декларация, осъждаща терористичното нападение срещу Израел.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1093 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.16 | 15:17

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини