Дахер Ламот: За съжаление всички жертви са обикновените хора!

  • 10 октомври 2023 12:33

  • 1828
  • 0
Дахер Ламот: За съжаление всички жертви са обикновените хора!
© личен архив

Коментар на Дахер Ламот, сириец и българин, който живее в България и работи за голяма международна фирма. Той е популярен анализатор, блогър и коментатор в социалните мрежи.

Палестинско-израелският конфликт е класическия тип конфликти, в които разделят в крайности хората.

Ако заемаш едната страна, ставаш враг на другата, u обратното.

Но като човек, чийто корени са от Близкия Изток, нека ви поставя в две хипотетични алтернативни ситуации.

Първата, няма да се хареса на арабите, макар и дълбоко да знаят, че това е така. Какво ще стане, ако махнем Израел от картата, все едно не съществува? Искате ли да знаете какво ще стане? Арабските страни щяха да се изпокарат и воюват помежду си, щяха да позволят външни сили да им направляват лидерите, и щяха да се изпотрепят взаимно. Палестинците щяха да бъдат жертви на другите арабски страни. Само някой с доста илюзорни познания по история и политика, с лични пожелания по-скоро, може да твърди обратното.

Освен това колко са постиженията на арабите в науката през последните 400 години, в сравнение на тези на Израел и еврейската общност? Смехотворни, това е истината. Никакви. А това е свят, в който по-умните постига своето, а не по-многобройните.

И докато американци и европейци наливат пари и технологии в Израел, какво са налели свръхбогатите арабите в Палестина? Висят по казината в Европа и си купуват футболни отбори. Наливат за безумни идеологии, които да ползват в тяхна полза.

Лидерите на арабите тънат в пари и разкош, за разлика от една клета маса от хора, която всички използват за политиканстване.

Сега втората хипотетична ситуация - как ще изглежда пред света Израел, ако махнем Хамас от уравнението? Защото в момента какво постигат Хамас, освен обратния ефект? Какво би се очаквало от 2 милиона, които затвориш в открит затвор, без достатъчно ток, вода и провизии и го унижаваш ежедневно? Хамас са единственото оправдание. Замениха Фатах с ислямизирана и радикална версия. Доста хитро, ако ме питате мен. И още един въпрос - как се допускат да се произведат 5-10000 ракети, и с какви части се правят, как се допускат въобще, при условие, че има стотици дронове, сателитна информация и най-напредналите технологии в твои ръце, като другата страна е въоръжена с дрипи, камъни и ръждясали оръжия? Но както казах, по-умните постигат своето, а не по-глупавите.

За съжаление всички жертви са обикновените хора. Сегашният лидер на Хамас - Исмаил Хание, е милионер, синът му преди няколко години бе заловен в Египет с няколко милиона долара. Израелските лидери са сериозни участници в строителния, предприемачески и енергиен бизнес.

И в крайна сметка, имайки множество приятели евреи и палестинци (християни и мюсюлмани), не виждам в обикновените хора разлика в желанията им да живеят спокойно, дори да помогнат, ако могат . Обаче невидимите тънки, но солидни политически стени ще ни разделят винаги.

Заглавието е на редактора

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1828 0

Свързани новини

Водещи новини