Михаил Попов: До края на ноември трябва да е готов прегледът на отбранителната политика

  • 06 октомври 2023 14:33

  • 600
  • 0
Михаил Попов: До края на ноември трябва да е готов прегледът на отбранителната политика
© Булфото (архив)

До края на ноември трябва да е готов прегледът на отбранителната политика, разпореден от министъра на отбраната Тодор Тагарев. След това ще бъде разписан план с конкретни дейности за одобрение от Министерския съвет. 

Това заяви във Велико Търново за БНР заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, който се включи в ритуала по полагане на военна клетва от курсантите на Националния военен университет.

Тагарев призова НС да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местния вот

Част от прегледа на отбранителната политика е да се направи анализ на личния състав на армията във всички области, като един от проблемите е, че военната професия не е атрактивна, коментира за БНР генерал-лейтенант Михаил Попов, заместник-началник на отбраната. 

"И се надяваме, че след това идеята и мерките, които ще набележи Министерството на отбраната, ще могат да бъдат превърнати в конкретни дейности, защото планове сме правили много, но следващото след плана е конкретни дейности".  

След прегледа, разпореден от военния министър, се очаква в началото на февруари да бъде направена така наречената "Бяла книга на отбраната".  

"Но доста преди това ще сме готови с план и се надяваме това да бъде потвърдено от Министерски съвет". 

Модернизацията на армията е в пряка връзка с решаване на проблема с недокомплекта в личния състав, за да не работят българските военни с техника и оборудване от преди 50-70 години, а да са на едно ниво с натовските армии, коментира в Националния военен университет заместник-началникът на обраната генерал-лейтенант Михаил Попов: 

"Това е нашето виждане и се надяваме да срещнем подкрепа не само за основните три проекта, а и за останалите, които предстои да бъдат внесени". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
600 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини