Шести празник на ореха подготвят в старозагорското село Оряховица

  • 06 октомври 2023 14:31

  • 637
  • 0
Шести празник на ореха подготвят в старозагорското село Оряховица
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шести празник на ореха ще се проведе в старозагорското село Оряховица тази събота. Това съобщи за БТА Валя Готева, секретар на Народно читалище „Развитие 1918" - основен организатор на събитието.

Началото ще бъде дадено в 11:00 часа на площада пред читалището. По време празника ще има специален фермерски базар. Посетителите могат да посетят фермерски и занаятчийски базари, на които ще бъдат предлагани местни продукти и вино, както и ръчно изработени сувенири.

Организаторите обещават да приготвят и специалния символ на празника - хляб с орехи. „Това е хляб, който измислихме по време на втория празник на ореха. Тогава замесихме селска погача и сложихме в нея едро счукани орехи. Всички, които опитаха хляба, много го харесаха и оттогава го приготвяме всяка година“, разказа още Готева. Тя посочи, че по време на празника се разказват различни митове и легенди свързани с ореха като дърво.

Специален гост-изпълнител ще бъде народната певица Пепи Христозова. Поздрав ще отправят и певческа група „Гайтан“ при Народно читалище  „Развитие -1918“, с. Оряховица, както и певческата група при Пенсионерски клуб „Райна Княгиня“, с. Оряховица. Гостуващи самодейни състави от региона ще приветстват гостите на празника с музикално-танцова програма. Присъстващите ще се насладят и на изпълненията на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“ и мажоретен състав при Център за подкрепа на личностното развитие.

За жителите и гостите на Оряховица ще има кулинарна изложба, а за любителите на ръчния труд, занаятчийството и домашното производство ще се покаже занаятчийски базар и тематичен конкурс. Няма да бъдат пропуснати и най-малките, за които също е предвидена развлекателна програма.

Празник на ореха за първи път се проведе в старозагорското село Оряховица през 2016 година. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини