До какво води дългогодишното подменяне на историята с митология, писана по мазетата на КГБ

  • 04 октомври 2023 16:26

  • 3633
  • 0
До какво води дългогодишното подменяне на историята с митология, писана по мазетата на КГБ
© Getty Images/Novini.bg

Ако те плюят – „друга гледна точка“, ако по тях плюят – „език на омразата“. Копейки, сър…

Ако не разрешат на каналите на любимите им руски пропагандисти да леят отровни лъжи, за да си оправдават убийството на деца, реват, че им отнемат „свободата на словото“, ако им кажеш нещо, което не им харесва, мечтаят да те пратят в „Белене“. Копейки. 

Казват, че им било важно да има „и другата гледна точка“, когато тяхната не е достатъчно разпространена. Добре. Обаче същевременно те самите се информират за света само от сайтовете и от профилите на сектантските си лидери-копейки, целувачи на Митрофанския… самовар, една нормална медия не са прочели, викат: лъжат ни фалшивите медии; целият им светоглед е сведен до това какво им кажат по копейските сайтове и по страниците им във Фейсбук. 

Викат: „за кво ми е да ги чета другите?“ Е… нали ТИ каза, че трябвало и другата гледна точка?

Реват за „свобода на словото“, а същевременно мечтаят да дойде кремълска диктатура и плачат за времето на бай Тошо, когато пращаха да копаеш метрото за политически виц. 

Човек ще рече, че са закърмени с тая „свобода на словото“, толкова често плачат за нея (като не дават на руската пропаганда да се лее свободно), кажеш им, че в любимата им русия са арестували журналист за изразяване на мнение, викат: „само така, малко му е, трябва в лагер!“

Обясни им се, че ядат скъп хляб заради зърнарите, подкрепят зърнарите напук. Обясни им се, че заради зърнарите другото земеделие е запокитено в девета глуха, пак ги подкрепят, ама успоредно с това редят клетви как им затрили земеделието. Кой го е затрил? Не са сигурни, но усещат, че има световна конспирация срещу родния домат. Какво ще кажат за доказателствата, че окрупняването на земята у зърнарските ръце спъва другото земеделие? Ще кажат, че лъжеш, това ще кажат. Ами доказателствата? Те не позволяват на подробности като доказателствата да им развалят историята. 

Когнитивен дисонанс по учебник, но те са горди с това. 

За миньорските протести – същата работа – подкрепят ги копейките, защото щели „да продадат България“ иначе. Въглищата са скъпи за добив и въглеродните квоти допълнително ги оскъпяват. Те викат „по-евтино е с въглища“, същевременно Европа все повече се обръща на безплатни източници като вятъра и слънцето. Не са съгласни. Защо? Защото, като чуят „Европа“ и самите стават енергиен източник – газ пик*ят. Иначе искат „европейски заплати“. 

И защо е цялата тая „подкрепа“? Защото е СРЕЩУ едно правителство, което подкрепя Украйна. Украйна сега им е новото страшилище, защото любимата им русия е във война с нея. Война, която самата русия започна, но те отричат и това. 

Неспасяемо е положението. 

Но в основата на всичко това лежи дългогодишното подменяне на историята с митология, писана по мазетата на КГБ. Митология, която ги убеди, че ония са ни освободили от турците, а не са дошли да си „набèрат малко злато и територии“. Вярват, че са щели сега да говорят турски, ако не бил Дедо им Иван… 500 години дедите ни не са проговорили турски и не са се отказали от вяра и традиции, но баш ей тия – последните две години – сме щели да проговорим турски и да се казваме всичките Мохамед и Хасан, видиш ли. 

А и никой не пита ЗАЩО са се водили другите руско-турски войни и защо не са ни „освободили“ още тогава; и – като цяло – какво са чакали толкова векове, ако е било от едните братски топли чувства. 

За Втората световна ми е жалко да повдигам темата, защото те са ни окупирали,

по документите си пише ясно, после са безчинствали, включително и по домовете на комунистите – не подбирали къде да плячкосват, но викат „освободили“. „Освободили ВТОРИ път“… В архивите всичко си пише. Но пък архивите ни са изнесени – познайте от кого.  

Друга тежка лъжа е „славянството“ на „братушките“, с което прикоткват наивници. Повтарят, че били „братя“ с руснаците и все в тяхното „семейство“ ги влече (ама не ходят там, де… не знам защо). 

По тоя повод обаче ще споделя едно сравнително кратко писание, което открих в „Украински вести“. Ясно ми е, че русколюбите ще откажат да повярват и ще го заклеймят като „подмяна на историята“, но те, по традиция, наричат опитите да се казва истината за миналото „подмяна на историята“. Всеки път, когато някой им разбие митовете, спуснати от кремъл, те леят сълзи, че им „подменят историята“ и си държат да са задунайски крепостни. 

Та, ето го текстът; приятно четене: 

ЕДИНАДЕСЕТ ФАКТА ЗА МОСКОВИЯ

1. Царят Петър I преименува Московия в Русия едва през 1721 г. (четири години преди смъртта си), което е ХVIII в.

2. Думата “москва” на езика на местното племе мокша означава “мръсна вода”.

3. Думата “кремъл” е татарска и означава укрепена възвишеност.

4. В средновековието границата между Европа и Азия е минавала по границата на Киевска Рус. Московия е била част от Златната орда и се е обозначавала като Азия.

5. Московия плаща най-напред дан на Златната орда, а след разпадането й на отделни части – на Казанския каганат, а после и на Кримското ханство чак до 1700 г. Всеки московски цар е посрещал кримския посланик на т.н. Поклонен хълм (Поклонная гора), помагал той да яхне коня му, а сам е вървял пеш до него, водейки коня си за уздите. В Кремъл посланикът е възсядал на царския трон, а царят е падал пред него на колене.

6. През 1610 г. в Московия с Борис Годунов, известен още като мурза Гудун, приключва династията на роднините на Чингисхан. На трона слагат Алексей Кошка от финския род Кобила. Църквата му дава фамилията Романов, което трябвало да означава, че той е от Рим (след Рим и Цариград Москва следвало да бъде “трети Рим”).

7. След като окупира Великото княжество Литовско през 1795 г., Екатерина II издава указ, с който угро-финските племена на Московия (мокша, чуди, мери, веси, муроми, черемиси, корси, мордви, пери, печера, литва, зимигола, норома, либ, ям, удмурти) започват да се наричат великоруси, а украинците (истински русичи) – малоруси.

8. Никой и никога не е виждал оригинали на договор за обединяване на Московия и Украйна, уж подписан от украинския хетман Богдан Хмелницкий и московския цар Алексей Романов през 1654 г.

9. Псков, Новгород и Смоленск са славянски княжества, влизали в пределите на Киевска Рус. Те нямали никакво отношение към угро-финската Московия, докато Московия-Орда не ги е окупирала, съответно, през 1462 г., 1478 г. и 1654 г. В нито една друга област на Русия (Московия) нямало славянски племена или народи.

10. Златната орда и нейната дъщеря – Московия, са едни от малкото страни в света, държали собствения си народ в робство. В Московия, например, крепостното право се въвежда през 1497 г. и се отменя едва през 1861 г., т.е., тази форма на поробване на селянина съществува 364 г. Според Никита Михалков, това е бил своеобразен израз на “руски патриотизъм”.

11. След изследване на руския генофонд, проведено през 2000-2006 г., е установено, че “руснаците” не са славяни, а само рускоговорящи фини (финландци). Много са близки към тях по ген са и татарите. В руския език неславянската лексика достига 70%. Затова “руснакът” не може да разбира славянски езици, докато истинският славянин поради приликите в лексиката без затруднения разбира други славяни".

__________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3633 0

Водещи новини