Много поколения трябва да се сменят преди професионалните роби да си намерят друго занимание

  • 03 октомври 2023 16:23

  • 4211
  • 0
Много поколения трябва да се сменят преди професионалните роби да си намерят друго занимание
© Getty Images/Novini.bg

„Трябва да разбереш. Повечето хора не са готови да напуснат Матрицата.
И повечето от тях са така зависими от системата, че ще се борят, за да я запазят“.

~ „Матрицата“


Я, да видим дали правилно съм разбрал:

Хората се оплакват, че по селата и малките градове няма работа, също се жалват и че родните зеленчуци са изчезнали от пазара и внасяме турски, полски и македонски. Добре. 

Обяснява им се, че зърнарите са изкупили земята и са я покрили със зърно, защото така взимат повече субсидии, отколкото ако гледаха домати, да речем, а работа няма, защото с десет човека работят по 20 000 — 30 000 декара; другите стоят безработни. 

Обяснява им се, че ядат по-скъп хляб, защото ВЪПРЕКИ субсидиите, зърнопроизводителите искат да продават с по 20% над цените на световните борси. И продават, защото нямат конкуренция. 

Появява се конкуренция – по-евтино украинско жито; и хората, които се оплакват, че нямат работа, ядат скъп хляб и са им изчезнали родните зеленчуци, веднага застават на страната на зърнарите, само защото така цакат Украйна и се слагат в услуга на путин и русия. 

Те си представят зърнопроизводителите като някакви хора от народа, които копаят, орат, сеят, а не си ги представят като едри собственици и мастити капиталисти, окрупнили земите си до размери, каквито никога не е имало в България. Това, за което си мислят обаче, са работниците – наети от собствениците. Те не са чак толкова много, защото – както казахме – за зърнопроизводство ти трябват много малко работници. 

Бентлитата и Майбасите не им правят впечатление, защитават ги, но, като видят джип с украинска регистрация, яхват метлите, че – видите ли – украинските бежанци били богати и как не ги е срам да са хем бежанци, хем богати!

Готови са да ядат по-скъп и некачествен хляб, за да са верни на кремъл. После викат, че животът е тежък и държавата не се грижи за тях. 

...

Излизат после и въглищарите, изпратили и те собствените си работници, за да изглежда „народен“ протестът, народонаселението скача и тях да ги защитава. Ами да – то морето свърши, сега фейсбук рицарите са си по къщите и офисите, затворените пътища не им пречат. Ако бяха международни шофьори, друга песен щяха да пеят, или ако им предстоеше да идат на море – тогава щяха да кълнат протестиращите. Само че сега всичко е точно – подкрепят ги. 

На работниците им се обещава преквалифициране, ПО-ДОБРА работа и 36 заплати накуп. Не, те държат да са под земята и да дишат отрови. Защо? Защото работодателят така им е взел страха, че каквото им каже – те вярват. Сега казва, че ще останат на улицата и те му вярват. С тапи в ушите водят протести. 

Светът обаче върви напред. Едно време файтонджиите са останали без работа, защото са се появили колите. Имало е и такива, дето са ходили по улиците да палят фенерите вечерно време, но и те са останали без работа. Светът върви напред. Въглищата приключват, това е. Сега им се предлагат 36 заплати и още 15 години работа. Не искат. Като минат тия години и те са отказали парите, въглищата така или иначе ще престанат да се търсят. И тогава ще трябва да идат да питат работодателя си що така се случи и къде са им парите. 

ТЕЦ-овете на въглища нанасят неимоверни щети по здравето на хората; не им пука. Българинът е сред водещите смъртници от сърдечно-съдови болести; не им пука. Въздухът ни през зимата прилича на въздуха около най-замърсените китайски фабрики, хората кихат и кашлят, тровят се, насищат се с фини прахови частици, наслагват здравословни проблем върху проблем; не им пука. 

Защо? 

Защото протестите са срещу правителството, което подкрепя Украйна и е срещу путин. И защото популистите, които искат да станат още по-богати, им втълпяват, че това е „народен“ протест, само защото са изкарали работниците си за фасон на протеста. 

Страх ги е от ваксините, че не знаели какво има в тях, страх ги е от украинското зърно, че било хевиметълско (с тежки метали, отрови и не знам какво още), но въглищният въздух, който ги убива (не толкова) бавно, им е ОК и с радост си го дишат, с патриотична русофилска гордост. 

Много ми писна вече да пиша за това как митологията, маскирана като „история“, преподавана в училище поколение след поколение, води до коленопреклонно и самонараняващо обожествяване на поробителя и окупатора. 

500 години османците не са могли да счупят българския дух, за 45 руснаците така го смляха, че и следа не остана от него. И продължават да мелят. Вече със съдействие от самите роби. 

Писна ми да пиша и за прокситата на кремъл, наречени „бизнесмени“, зърнари, въглищари и т.н., които се опитват да дърпат страната в хаос, за да се обогатят и за да изпълнят заръките на истинския си господар в кремъл – в случая градинския гном с обувките на платформи; ако той пукне и друг дойде – и на него ще му се кланят и изпълняват заръките. Верни до гроб. България им е последна грижа. 

Но стигнах до зловещото откритие, че са били прави някога хората, казвали, че не можеш да помогнеш на човек, който не желае да му се помага. 

Да гледаш най-голямата държава – русия – най-богата на природни ресурси, а в същото време с беден народ с външни клозети, мизерници със стари лади и москвичи и само една шепа олигарси, генерали и цар путя да добруват и да са богати… и да викаш, че и ти искаш от същото тук… не мисля, че на това може да му се помогне. 

В най-богатата на ресурси държава трябва всички да са богати. Вижте Норвегия – там всеки жител е богаташ по стандартите на света и Европа. А Норвегия има по-малко залежи от съседна русия.

В русия трябва да са още по-богати от норвежците, нали? А не да се ровят в кал и пробити пътища с УАЗ-ките и да не могат пералня да си купят. 

В същото време шепа хрантутници на властта се ширят в палати, купуват къщи в чужбина и дерибействат на гърба на държавата. И ти да искаш ОТ ТОВА тук и да викаш, че путя щял да те спаси от корупцията… 

А това се мултиплицира като манталитет – така си възпитават децата. И България се напълни с родени след 1989 г., които знаят, че „при соца се е живеело по-добре“ и искат дружба с русия.

Гордеят се с Левски и Ботев, а не знаят, че и двамата са били противници на русия и нейната политика спрямо България. 

Не, не мисля, че това е спасяемо. Минали сме точката, няма връщане, много поколения трябва да се сменят преди професионалните роби да си намерят друго занимание. 

_____________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
4211 0

Водещи новини