Водещите новини! Няма шанс за въглищата, климатичната криза вече взима жертви. Нов подход на военна подкрепа към Украйна (и още…)

  • 02 октомври 2023 19:16

  • 1874
  • 10
Водещите новини! Няма шанс за въглищата, климатичната криза вече взима жертви. Нов подход на военна подкрепа към Украйна (и още…)
© Getty Images/bTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 2 октомври   

 

„Съжалявам, че продължават да ги лъжат техните синдикални лидери и представители на опозицията. Няма шанс за никоя държава въглищата да продължават да се добиват, докато ги има в земните ядра“. 

Това заяви в ефира на Nova News бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов във връзка с протестите на енергетиците и миньорите.

Той обясни, че закриването на въглищните централи е наложително предвид климатичните промени и защото пазарната икономика вече работи по начин, по който най-евтината енергия си пробива най-лесно път.

Борислав Сандов за протестите на енергетиците: Синдикални лидери ги лъжат

***

Писмото, подписано от министър-председателя, е адресирано до повече от 30 представители на синдикатите на национално, регионално и локално ниво в трите области и в предприятията, засегнати от плановете за поетапно излизане на България от въглищната енергетика до 2038 г.

Денков кани протестиращите миньори и енергетици на среща в Раднево

***

„Ние от ПП-ДБ ги разбираме. Това са хора, които се страхуват за своите доходи и за своя регион. 

Но искам да кажа ясно, че най-добрият начин да се разрешават проблемите е, когато се седне на една маса. 

Акад. Денков подаде своята ръка и според мен както земеделците го направиха, така и те трябва да го направят“, добави той.

Кирил Петков призова протестиращите миньори и енергетици за диалог с правителството

***

„Целият български народ знае, че службите за сигурност трябва да бъдат реформирани и доверието към тях трябва да бъде повишено. Ето защо тези два закона бяха входирани в Народното събрание“.

„Колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност да подкрепят законите. Надявам се да преразгледат това тяхно виждане. Надявам се, че Шенген е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас“.

ПП-ДБ: Службите трябва да бъдат реформирани и заради Шенген, не можем да чакаме повече

***

Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. 

Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. 

Тази забрана е въведена именно с цел защита на интересите на децата.

ДАЗД с призив: Нека съхраним децата от участие във всякаква политическа дейност

***

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в церемонията по полагане на венци пред „Стената в памет на загиналите за Украйна“ в Киев.

Мария Габриел положи венци пред “Стената в памет на загиналите за Украйна“ в Киев

***

„Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители на оръжия и отбранителни системи и това е потенциал, който вече се реализира“, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, след приключването на конференцията.  

„Проведе се първият форум на отбранителната индустрия. Той беше изключително успешен… Новият ни формат с отбранителни компании – Алиансът на отбранителната индустрия – включва 38 компании членки от тази вечер. Те представляват 19 държави“, каза той, цитиран от Укринформ.

Западът възприема нов подход на военна подкрепа към Украйна

***

Русия мобилизира няколко самолета-амфибии Бе-12. 

Летателните апарати са проектирани в края на 40-те години на миналия век. 

Първият полет е извършен през 1950 г. Въпросният апарат бе снет от производство през 1973 г. Оттогава Бе-12 се използваха само за демонстрационни полети.

„Въпреки активизацията на Военноморската авиация руският Черноморски флот продължава с евакуацията на корабите си от Севастопол (част от Крим) в пристанището Новоросийск (в признатата от международната общност територия на Русия)“, посочиха още от разузнавателната служба на Обединеното кралство.

Русия започна да вдига стари самолети, за да брани Крим

***

Археологическа експедиция с участието на учени от Египет, Германия и Австрия е открила стотици съдове за вино отпреди около 5000 години в древноегипетски град Абидос, който се намира в южната област Сухадж, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. 

Част от съдовете са напълно непокътнати и все още запечатани. Те съдържат добре запазени останки от вино. 

Откриха съдове, съхраняващи 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1874 10

Коментари 10

Добави коментар
Lissa

2023.10.03 | 01:40

10
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.03 | 01:07

9
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами.-----> mub.me/medbg
Майтапчи Йово

2023.10.03 | 00:35

8
Сандов, Сандов, скоро идва Видовден за такива помияри като теб:)))! Лошото е само, че пропуснахме да счукаме на прах тиквите на Мадам Йес... Кунка лъжливата маймунка и останалата гмеж!

2023.10.02 | 23:32

7
ДА ИДВАТ И НИ ОСВОБОДЯТ НАЙ-ПОСЛЕ БРАТУШКИТЕ! ЧЕ КРАВАРИТЕ И АНГЛЕТАТА НИ ГОТВЯТ ЗА ПЕДАЛИ БЕЗ МОЗЪК.

2023.10.02 | 23:22

6
РУСИЯ Е БЪЛГАРСКАТА ЛЮБОВ!

2023.10.02 | 20:38

1
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН!

2023.10.02 | 22:42

5
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ!

2023.10.02 | 21:14

3
ВЕЧНА ДРУЖБА!

2023.10.02 | 21:07

2
Боклук
Реалист

2023.10.02 | 21:16

4
Махалите го тоя кюмюр по-бързо че откачам вече

Добави коментар

Водещи новини