"Тракия" остава затворена, продължава блокадата на Прохода на Републиката

  • 02 октомври 2023 08:54

  • 1596
  • 1
"Тракия" остава затворена, продължава блокадата на Прохода на Републиката
©
Слушай новината Слушай новината

Протестите на енергетици и миньори продължават и днес. Остават и блокадите по пътищата на страната.

И тази нощ Проходът на Републиката остана затворен. Недоволството им е заради финалните планове за справедлив преход в регионите.

Според протестиращите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори.

Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят.

Протестите на енергетици и миньори продължават

Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Вчера синдикати и протестиращи отказаха поканата за среща в Министерския съвет. Заговори се и за ефективна стачка.

АМ "Тракия"

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица изток" останаха на автомагистрала "Тракия", която остава затворена в района на Стара Загора.

В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

"Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание", заяви в "Денят започва" Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в "Мини Марица-изток".

Продължава блокадата на Прохода на Републиката. Протестиращите настояват за среща с управляващите партии, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

Работещите в комплекса "Марица изток" приеха декларация с шест искания, които да бъдат включени в него.

Сред исканията е осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за ТЕЦ "Марица изток 2", като критична инфраструктура за страната, както и таксите, които Енергийният системен оператор плаща на ТЕЦ "Марица изток 2" за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.02 | 10:09

1
Пратете жандармерията!

Добави коментар

Водещи новини