В малки региони общината е работодател на до 90% от населението

  • 01 октомври 2023 18:29

  • 1738
  • 8
В малки региони общината е работодател на до 90% от населението
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Със своите 265 общини и 28 области бюджетът на България поддържа 28 000 души общинска 142 000 души държавна администрация за едва 6 милиона население. Днес специалният репортаж на Стоян Георгиев ще ни пренесе в една община, в която почти 90% от работните места са държавни.

В община Трекляно, Кюстендилска област живеят постоянно 324 души. За тях се грижи общинска администрация с 10 отдела - счетоводство, ЕСГРАОН, домакин, "Местни данъци и такси". Така и не успяхме да разберем какво работи отдел "Учрежденски актив".

Отдел териториално-селищно устройство отговаря за кадастъра и предоставя информация на инвеститори. В случай, че има инвеститори. Но такива няма. Има и Общински синдикален съюз, който се грижи за правата на работещите във всички отдели. Има и деловодство, заместник-кмет, секретар на общината, каса.

Всички тези отдели, разбира се имат нужда и от HR – или отдел "Човешки ресурси".  Защото в Трекляно хора няма и човешкият ресурс е даже по-ценен, отколкото в София. Общинският съвет за 324 постоянни жители е от цели 11 общински съветници. Разбира се, има и председател на общинския съвет. А един от общински съветник се избира с около 30-ина гласа. Затова гласът на всеки един жител на Трекляно е стотици пъти по-ценен от гласа на един столичанин.

В общината има общо 10 деца. Но има училище, в което работят 15 учители. За да ви разкажем как работи всичко това, бТВ потърси община Трекляно.

Общината си има синдикати и HR, но няма PR. Затова уговаряме интервютата с портиера. Така уговаряме интервю със зам.-кмета Димка Борисова. Тя е сред малкото служители на общината, които можем да интервюираме по време на предизборната кампания, без да влизаме в конфликт на интереси. Защото много от тях са кандидати за кмет или за общински съвет.  А тя не е. Около 40 са кандидатите за общински съветници за община Трекляно и 4-ма за кмет.

Това означава, че почти 10% от постоянното население на цялата община ще бъдат кандидати в предстоящите избори. Ако към тях се добавят и секционните комисии, половината население ще е пряко ангажирано с изборите и ще се избират себе си.

Петя Георгиева, ИПИ: Близо 94% от общините имат участие в търговски дружества

Най-големият работодател в Трекляно е общината. И няма да е пресилено, ако кажем, че е единствен работодател.

„Около 50 души, Общинският съвет е извън това. Общинска служба, счетоводство, общинска собственост, ЕСГРАОН. Населените места са 19, населението ни е малко, но територията е голяма“, казва Димка Борисова – зам.–кмет на Трекляно.

Общо 61 души е общинската администрация заедно с Общинския съвет.  Вторият най-голям работодател е училището. И то е към общината с 15 души персонал. Така работните места към общинския бюджет стават 76. Николай Петров е охранител на училището. Той казва, че има 43 ученици.

Интересен е фактът, че децата до 7. клас в общината са около 5, а общо са 10. А в училището учат 43. За да функционира учебното заведение, се карат деца от Кюстендил. Децата са на социално слаби родители. През седмицата децата се отглеждат и хранят в общежитието към общината. Още трима души персонал работят в общежитието, което го прави третият най-голям работодател в общината. Така работните места стават 79. Все от общинския бюджет.

Тук има и двама полицаи и цял участък.

Двама магазинери са първите заети в общината, които не получават парите си от общината и държавата. Като изключим, че почти 100% от оборота има е от пенсионери и общински служители. И ето работните места са 83. Но днес продавачката имала работа в Кюстендил и магазинът е затворен, докато се върне с автобуса в 4 часа.

И двата курса на автобуса се субсидират от държавата и общината, защото са на загуба.

Така работещите са 93. В общината има и 7-8 земеделци. Асен Асенов е най-крупния земеделец в Трекляно. Но ни споделя, че решил да зареже земеделието и да се премести в София. Останалите също се отказват.

„Започна се с тези програми „Земеделие“, но е много трудно, хората се върнаха, но нищо не става. Дойдоха доста млади хора, но те им искат страхотни изисквания и те се отказват. Иначе тук при нас нищо не може да се развие. Имаше хора, но се отказаха“, казва зам.-кметът.

Една единствена работеща кръчма е останала в общината – в село Средорек. Но и тя е пред затваряне, споделя собственикът и единствени служител в нея Емил Борисов.

Община Трекляно съществува само, защото съществува администрацията и субсидираните от държавата заплати, пенсии. Бюджетът на самата община също идва от държавата. От бюджета се субсидира и автобусът до Кюстендил и приходящите полицаи. Частен е само магазинът и кръчмата, където се харчат държавните заплати.

Пътищата в община Трекляно са тесни, но няма дупки. Поддържат се. Зам. -кметицата, заедно с останалите общински служители участва лично в поддръжката на инфраструктурата.

Държавата плаща на жителите на Трекляно, за да работят живеят там. Друга заетост освен държавна администрация няма. Ако община Трекляно спре да съществува, тук просто няма да има нито един човек и мястото ще се превърне в дива територия. В България има 265 общини, като над 70 от тях не отговарят на изискването в закона за минимум 6000 жители. В около 30 няма дори и половината население от минималното за формиране на община. 

Общини, където на хората се плаща от държавния бюджет, за да живеят там. Ако тези общини спрат да съществуват, трябва да изтрием от картата още няколкостотин населени места.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1738 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Lissa

2023.10.02 | 02:01

8
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
cska

2023.10.01 | 21:16

6
И по лошо ще става ако не се вземат мерки за малките населени места.Тази хранилка рано или късно ще спре защото администрацията ни е най голямата в целия ЕС от глава на населението.И за справка вече сме доста под 6 000 000 души в жалката ни държавица

2023.10.01 | 21:24

7
Около 3 000 000 е БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ в момента! Толкова е било след Освобождението ни от ТУРСКО РОБСТВО!!!

2023.10.01 | 18:38

1
Ами в София 50% е държавна администрация, като добавим полиция и учители...

2023.10.01 | 20:43

5
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД !!!
b

2023.10.01 | 19:23

2
Важното е да плюем по ЕС, без европейските пари щеше вече да сме фалирали 10 пъти. Данъците досега щеше да са 50%

2023.10.01 | 20:27

4
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy
заглавието

2023.10.01 | 20:15

3
ами така ще е, след като там население няма...

Добави коментар

Водещи новини