Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи

  • 29 септември 2023 19:15

  • 7007
  • 8
Открадната самоличност с изкуствен интелект: Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля социалните мрежи
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи. 

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изуствения интелект и със способностите му. Той има неворятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

IT специалист: В момента не можем да вярваме на нито една снимка, глас или видео в интернет

Според експерта в областта на информационните технологии Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

"Щом имаме наша информация в интернет, тя не ни принадлежи. Ако има снимки наши в интернет автоматично нашата идентичност и визуалните ни характеристики са достъпни за абсолютно всички."

Развитието на технолигията не може да бъде спряно, категоричен е еспертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът изпуснат от бутилката да бъде усмирен.

"След като години сме се старали да изградим доверие, ние, журналистите, институциите с хората и обществото и те да ни вярват. Сега се опитваме да ги научим да не вярват. Това ми се вижда страшно за морала и за бъдещето за обществото. Вече спокойно може да кажем, че на нищо не може да се доверим, което виждаме в дигиталното пространство и вярваме на реалния свят и разговора между хора в реална среда", каза Аделина Радева пред БНТ. 

Първите текстове, засягащи регулацията на изкуствения интелект, бяха внесени в парламента през май. Текстовете са свързани с обучението на изкуствения интелект.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
7007 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.09.29 | 22:29

3
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.-------> mub.me/handy
Sasho Vitanov - 17.05.1976 - Перник

2023.09.30 | 06:48

8
гдпоп - полу голи снимки че че че бобовдолскио зандан заради "" лоффци на пъдоффили "". !!! Лошото е, че дори и реално да няма такъв запис, с програми като Adobe Premiere, 4D Cinema и Adobe Aftereffects могат да ти изфабрикуват такъв! Ако те познават разбира се. И имат твои снимки. !!! Разбира се , че имат мой снимки, че от гепиме и елмаз.
линк между удивителните

2023.09.30 | 06:48

7
!!! Крум Савов Live, 16 януари 2023 г. - 7/8 TV !!! Тук е само с грим, че как на надка дойчева си личи гнусната , много гадна и мазна циганска мууутраа.
Sasho Vitanov - 17.05.1976 - Перник

2023.09.30 | 06:47

6
До главния демиург на новини бг че филип епи... че много гадна цензура ме полази покрай изписване на име и фамилия че на на надежда д.о.й.ч.е.в.а ?????
Sasho Vitanov - 17.05.1976 - Перник

2023.09.30 | 06:47

5
До главния демиург на новини бг че филип епи... че много гадна цензура ме полази покрай изписване на име и фамилия че на на надежда д.о.й.ч.е.в.а ?????
Lissa

2023.09.30 | 01:37

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.29 | 21:43

2
Искам ИИ да направи п0рн0 с Никол Станкулова. 8)
Емѝ...

2023.09.29 | 19:18

1
Така и мен ме чукаха двама пияни украинци. Представяха се за руснаци. Оттогава мразя рашистите..

Добави коментар

Водещи новини