Водещите новини! Старт на предизборната кампания! Опашка за COVID ваксината в Пловдив. Путин поиска събиране на доброволци (и още…)

  • 29 септември 2023 13:17

  • 1492
  • 1
Водещите новини! Старт на предизборната кампания! Опашка за COVID ваксината в Пловдив. Путин поиска събиране на доброволци (и още…)
© Булфото/Getty Images/Canva/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 септември   

 

Старт на предизборната кампания!

Право на вот имат малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели.

Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат кметове и общински съветници, които ще управляват през следващите четири години. Предстоят 30 дни, в които кандидатите трябва да представят своите идеи за развитие на населените места пред гражданите, като имат свободата да направят това в устна и писмена форма, на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Законът гарантира и еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната агитация.

Старт на предизборната кампания!

***

Минко Петров е един от първите за деня, който си поставя ваксина срещу COVID-19. Казва, че това е петата му.

„Влизах в болница и ме заразиха и затова по-добре да се ваксинирам“, каза той.

Пред кабинета за кратко време се образува и опашка. За два дни  в кабинета са поставени над 250 дози.

Опашка за ваксината срещу COVID-19 в РЗИ в Пловдив

***

Няколко страни от НАТО, включително наскоро постъпилата Финландия, рязко увеличиха покупките на американски изтребители от пето поколение на F-35 на фона на войната в Украйна. 

На 27 септември премиерът на Чехия Петр Фиала съобщи за решението страната да придобие 24 изтребителя от САЩ за около 6.5 милиарда долара. Първите самолети ще бъдат готови 2029 г. 

По-рано договор със САЩ за 32 изтребителя F-35 подписа Полша за 4.6 млрд. долара подписа Полша. Министърът на отбраната Маруиш Блашчак съобщи, че първите самолети ще са готови 2024 г.

Страните от НАТО струпват стотици F-35 край Русия

***

„В България има много хора, които са загрижени за сигурността на Русия“. 

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод критиките на секретаря на президента по сигурността Димитър Стоянов за предоставянето на неизправни ракети на Украйна, предаде репортер на Novini.bg.

„Аз мисля, че ние трябва преди всичко да бъдем загрижени за нашата собствена сигурност. Като помагаме на Украйна, отчасти ние гарантираме нашата собствена сигурност. В конкретния случай помагаме на Украйна да се защити от убийства на цивилни граждани и разрушаване на цивилна инфраструктура от Русия, която непрекъснато използва дронове, балистични и крилати ракети, всичко, с което разполага, за да атакува и да убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем на Украйна, това си струва“, заяви Тагарев.

Тодор Тагарев: Много хора у нас са загрижени за сигурността на Русия, а не на България

***

1) такава комисия вече съществува - като подкомисия, и се оглавява от Деница Николова от ГЕРБ. 

2) правейки отделна нова комисия, вместо подкомисия, единственото отваряме още щатове и повишени разходи за заплати за участващите повече депутати“.

Петков за Комисията за евросредствата: Опитите на ГЕРБ да дискредитират кабинета Денков в навечерието на местните избори и ротацията ще продължат

***

Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 година

***

„Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия. 

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лева по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лева по плановете, свързани с всички останали териториални планове“. 

Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков.

Денков: Ако не приемем териториалните планове, рискуваме да загубим 4,4 млрд. лева

***

„Проблемът за опазването на външните граници на Европейския съюз не е в България," това написа германският в. „Велт".

„София отчита успехи и по Западния балкански маршрут, който минава през България през Сърбия и Северна Македония. Така например почти никакви нелегални мигранти от България вече не достигат до Сърбия…“

„Това означава, че проблемът е основно в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на ЕС", направи своя извод вестникът.

Германският вестник "Велт": Проблемът за опазването на външните граници на ЕС не е в България

***

„Най-малко 50 души загинаха при самоубийствен атентат край джамия в Пакистан", предаде израелската медия нюзру.

„Терорист камикадзе активира взривно устройство до мюсюлманския храм в град Мастунг (в югозападната  провинция Белуджистан) малко преди началото на традиционната петъчна молитва", добави медията.

Камикадзе се взриви край джамия в Пакистан. Над 50 жертви

***

Руският президент Владимир Путин е поискал от бивш командир от ЧВК „Вагнер" да събере доброволци, които да се бият в Украйна. 

В комюнике на Кремъл се посочва, че става дума за Андрей Трошев. Той е приближен на основателя на „Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа, два месеца след неуспешния бунт на наемниците.

Путин поиска събиране на доброволци, които да се бият в Украйна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 17:02

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами --------> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини