Водещите новини! Прокуратурата възложи на ДАНС проверка на Руската църква. Сложиха „европейско“ пано върху паметника на съветската армия (и още…)

  • 27 септември 2023 19:13

  • 1627
  • 7
Водещите новини! Прокуратурата възложи на ДАНС проверка на Руската църква. Сложиха „европейско“ пано върху паметника на съветската армия (и още…)
© Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 27 септември   

 

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев заяви, че казусът е юридически и канонически. Вече е възложено на ДАНС да установи дали има извършено престъпление. 

Ще се установят факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на храм „Свети Николай Мирликийски“. 

Ще бъдат изискани документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква.

Прокуратурата възложи на ДАНС да провери собствеността на Руската църква

***

Паметникът на Съветската армия в София осъмна с интересен транспарант върху скелето.

Паното проследява развитието на България и поставените ни цели като страна член на ЕС и НАТО.

Припомняме, че в края на лятото около монумента беше поставена метална ограда. Това се случи, след като на 15 август кметът на район "Средец" Трайчо Трайков поиска от областната управа в София паметникът да бъде обезопасен, докато не бъде преместен.

Решение за преместването му беше взето през март от Столичния общински съвет (СОС), като през август областната управителка Вяра Тодева задейства процедурата.

Поставиха пано "Европейският път на България" на Паметника на Съветската армия

***

Парламентът одобри проекторешението за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси C-300 с отпаднала необходимост на Украйна. Това стана ясно от изявление на Делян Пеевски. 

Депутатите решиха: Изпращаме дефектни ракети на Украйна, БСП напуснаха пленарната зала

***

Украинската страна е поискала от нас ракети за системи С-300, явно разполага с определени способности за ремонт и поддръжка, а ние не можем да ги използваме, а отилизирането им е свързано със средства. Освен това съхраняването им крие рискове за нас. Това заяви военният експерт ген. Съби Събев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Ген. Събев: Не можем да използваме ракетите за системите С-300, имат дефекти

***

Васил Божков отказва да плати паричната си гаранция от 500 000 лева по обвиненията за пране на пари и незаконна търговия с културно-исторически ценности.

Той написа сам в профила си във Фейсбук: „Вместо да ме наградят, че върнах национално богатство в България - ТЕ разграбиха музей. Вместо да ме освободят, ТЕ искат да плащам гаранция, докато съм под домашен арест.“

Васил Божков отказва да плати паричната си гаранция

***

Относно миналото на родата му Терзиев посочи, че е бил наясно, че това ще бъде основната линия на атака към него от опонентите му.

„Считам, че един човек трябва да бъде съден по делата, а моите дела като предприемач са видими от доста години. Помогнал съм на хиляди хора да просперират тук, в България“.

Васил Терзиев: Не съм се родил със сребърна лъжичка, искам да направя София модерен и проспериращ град

***

Започва битката за местната власт: Ето кои са кандидатите в големите общини

***

„По време на разпит служителите на военна полиция ни попитаха за етническата ни принадлежност. Ние отговорихме: „Осетинци“, разказа мъжът, цитиран от Скайнюз.

След това военните полицаи изкрещяха: „Русия за руснаците“ и ни пребиха зверски“, каза мобилизираният мъж.

„Отвсякъде ни казват в Украйна се бием срещу нацистите. Кои обаче са нацисти, украинците или руснаците?“, попита реторично мъжът.

Руски военни полицаи пребиха мобилизиран мъж в Украйна заради етническия му произход

***

Най-добрият път към траен мир е в увеличаването на помощта за Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера на Латвия Евика Силиня в централата на алианса в Брюксел.

„Не виждаме признаци (руският президент Владимир) Путин да е променил целите си. Войната, предприета от Русия, е най-голямата заплаха за нашата сигурност от десетилетия“, обобщи Столтенберг.

Столтенберг приветства приноса на съюзниците за украинската отбрана и отбеляза започналите доставки на танкове „Ейбрамс“ от САЩ.

По неговите думи украинското контранастъпление бележи траен напредък, като на места са преодолени руските защитни линии, пише БТА.

НАТО: Най-добрият път към траен мир е в увеличаването на помощта за Украйна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1627 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.09.28 | 02:06

7
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -------> mub.me/medbg
Lissa

2023.09.28 | 01:32

6
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.28 | 00:50

5
Слава на братска Русия!

2023.09.28 | 00:38

4
Слава на братска Русия!

2023.09.28 | 00:37

3
Слава на братска Русия!

2023.09.28 | 00:23

2
Слава на братска Русия!

2023.09.27 | 20:42

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> tyny.to/sbiom

Добави коментар

Водещи новини