Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Статуята „Силата на хиджаба“ ще бъде открита близо до Бирмингам

  • 27 септември 2023 16:37

  • 2939
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Статуята „Силата на хиджаба“ ще бъде открита близо до Бирмингам
© личен архив, нова тв

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. 

В безпрецедентно по своя характер в световен мащаб произведение на изкуството, британска гражданска организация възнамерява да увековечи „силата на забрадените жени“. Става въпрос за откриването на статуя, наречена „Силата на хиджаба“. Тя е проектирана от скулптора Люк Пери и е планирана да бъде открита на 1 октомври в малкото индустриално градче Смитуик, близо до Бирмингам.

Статуята е висока около пет метра и тежи един тон.

Тя е поръчана и финансирана от благотворителната организация Westmidlands Heritage. Последната претендира, че по този начин се отбелязва наследството и приноса на мигрантските общности в Бирмингам след Втората световна война.
Британските медии цитират скулптора Пери, който казва: „Статуята „Силата на хиджаба“ е произведение, представляващо жените, които носят хиджаб, според ислямските вярвания. Те са тук и са важна част от нашето общество, въпреки че не са представени адекватно.” Пери твърди, че „реакциите са били много, много положителни". Очевидно е обаче, че положението не е напълно така, тъй като местни източници съобщават, че

„статуята е станала обект на нападения и тя е била обезобразена“, малко след като е била поставена на мястото й.

Люк Пери вече е изпълнявал творби като въпросната статуята. Той е автор на друга статуя, наречена „Историята на британските чернокожи е британска история“, която той реализира заедно с художника Канан Браун. Тя е открита през май 2023 в западния район Уинсън Грийн, отново в Бирмингам. Този град е втория по големина в Обединеното кралство. Там се намира най-многобройната местна ислямска общност в страната /около 30% от населението/. 

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2939 0

Свързани новини

Водещи новини