Да помогнем да се запази природата на България!

  • 27 септември 2023 12:52

  • 1243
  • 0
Да помогнем да се запази природата на България!
© булфото/архив/и личен архив

Апелът е отправен от Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете, бивш дългогодишен шеф на НП „Витоша” и екс зам.-министър на МОСВ. Той е изявен природозащитник от години и политически активист от Зелено движение, което е коалиционен партньор на ДБ.

Това са част от редките и застрашени видове в Европейския съюз, които още през 1992г са защитени във всички страни членки чрез директивата за хабитатите и за тях страните членки са длъжни да обявят защитени зони.

Те се срещат и у нас, но МОСВ отказва да ги защити, включвайки ги в приложенията на закона за биологичното разнообразие.
През последните години природозащитните организации направиха много опити да променят закона, но МОСВ традиционно се обявява против, независимо че това е нарушение на Конституцията и договора ни за присъединяване към ЕС .

В момента отново се разглежда изменение на закона за биологичното разнообразие

и депутати от Зелено движение отново са внесли поправки, включващи всички видове от директивата в приложенията на закона. Отново МОСВ препоръчва да не се приложи директивата и бобъра, лалугера, горския сънливец, един вид водно конче и четири вида пеперуди да не бъдат обявени за защитени на територията на България.
Заради това се обръщам към любителите на природата - ако познавате депутати говорете с тях, ако не познавате пишете на КОСВ 49_kosv@parliament.bg  да подкрепят защитата им и пълното прилагане на Директивата за местообитанията в България. 
Заседанието на Комисията е утре 28 септември, а приемането на закона по програма е в рамките на следващите седем дена 
Моля, помогнете за да се запази природата на България!

Заглавието е на редактора

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1243 0

Свързани новини

Водещи новини