Две проверки не откриха незаконна сеч край Царево

  • 27 септември 2023 11:04

  • 672
  • 1
Две проверки не откриха незаконна сеч край Царево
©
Слушай новината Слушай новината

Няма прекомерна сеч в района на Царево. Това са установили проверките след големите наводнения в началото на септември, съобщава БНР.

Зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов посочи, че са направени проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието. Контролна комисия пък е извършила проверка на проверката, като и двете са показали, че сечта е с по-ниски размери от разрешените.

"Водосбор 1 в района на Лозенец - издадено е само едно позволително за сеч за 2 куб. м дървесина. Тя е само 0,02% от запаса на дървесината в целия водосбор. Вторият водосбор е в района на къмпинг Оазис. За последните 5 години лесовъдските дейности са водени само в две насаждения. Площта е 24,5 хектара, което е 4,8% от държавните горски територии. Предвидено е за ползване 1820 куб. метра, а са добити 1487 - 82% от предвиденото", обясни той.

Стартира изплащането на социалните помощи на пострадалите от наводненията в община Царево

По негови думи данните са сходни за всички водосбори. В тези насаждения няма незаконна сеч, увери зам.-министърът.

Благодарение на българския лесовъд в Странджа бедствието не е било с много по-големи размери, категоричен бе той.

Маринов отбеляза, че нивото на валежите е било над 330% месечната норма за 16 часа. Според него, ако не е била работата на лесовъдите, бедствието е щяло да е много по-тежко.

Относно доклада на WWF, според който между 25 и 30% от цялата сеч в България в периода 2018 - 2022 г. е незаконна, Маринов заяви, че на тях не им е ясна методиката, по която се е правил. Той обаме не е съгласен с посочените числа, като според него процентът е около 3%.

Припомняме, на 5 септември потоп заля Царево и близките населени места. Водното бедствие взе четири жертви и причини щети за милиони левове. Началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов изрази съмнение, че само природата носи вина за бедствието.

Последвайте канала на

Калина Христова
672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 11:59

1
Ако не сте открили незаконна сеч в Царево, имайки предвид резултатие от наводнението, означава само едно че:става дума за НЕКАДЪРНО И ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ НА СЪОТВЕТНИЯ СЕКТОР.

Добави коментар

Водещи новини