Агенцията по храните оспори резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко

  • 26 септември 2023 16:14

  • 1740
  • 2
Агенцията по храните оспори резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

На среща между представители на Българската агенция по безопасност храните и сдружение "За достъпна и качествена храна" стана ясно, че от Агенцията оспорват резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко.

Директорът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински акцентира, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

Много млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко

Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод", обясни д-р Патарински.

"Българската агенция по безопасност храните е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите", заяви още д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова, ресорен заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните, разясни, че при извършвания официален контрол Агенцията по храните проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „Българската агенция по безопасност храните и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

Последвайте канала на

Калина Христова
1740 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.26 | 18:37

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -------> welcome.to/biocom
Ньнн

2023.09.26 | 16:40

1
Изводът е един-Агенцията и нейните служители отговорни за следене на качеството на хранителните продукти в магазинната мрежа са ВЗЕМАЛИ, ВЗЕМАТ И ЩЕ ВЗЕМАТ подкупи за да си траят!! Затова се налага граждански сдружения да вземат нещата в свои ръце!!

Добави коментар

Водещи новини