Професорът по право проф Атанас Семов: Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България

  • 23 септември 2023 16:23

  • 1040
  • 6
Професорът по право проф Атанас Семов: Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България
© Булфото (архив)

Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България, каза професорът по право Атанас Семов, предаде  БТА.

Той посочи, че за това е нужна широка гражданска подкрепа и отправи апел към членовете на българската адвокатура да подкрепят идеята.

Адвокати от цялата страна участват в националната есенна научно-практическа конференция на съсловието в Музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново, организирана от Висшия адвокатски съвет и Великотърновската адвокатура на тема „Независимостта като ценност“.

 

Пламен Киров за новата Конституция: Да видим как ще се реализира детската мечта на Христо ИвановСпоред Семов много малко държави в света имат богата, драматична и величава история, като България. Той допълни, че не се сеща за друг град, като Велико Търново по света, който може така да олицетворява многовековното богатство на историята по достоен начин с ангажирано гражданство. Конституционният съдия подчерта, че търновските граждани са носители на историческата памет и днес.

Преди него в приветствието си към участниците в конференцията кметът Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, припомни, че през 2019 година, 44-ото Народно събрание единодушно приема решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци, и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде признат за Историческа и духовна столица на България, а следващата стъпка е тази особена роля да бъде вписана в Конституцията.

Велико Търново е бил столица на България в продължение на 208 години от 1185 година, тук е приета Търновската конституция, създаден е комитетът „Единство“, свързан със Съединението на България, тук е обявена Независимостта на 22 септември 1908 година, както и много други актове, свързани с държавността, затова предвид предстоящите промени в Конституцията, идва подходящ момент това особено място на старата столица да бъде вписано и в конституционния документ, посочи Панов. Той допълни, че именно адвокатите, като независими хора, могат да подкрепят такова предложение.

Участниците в конференцията дискутират независимостта като ценност в исторически аспект, както и в ракурса, обхващащ разделението на властите. Форумът е посветен на 115 години от обявяването на Независимостта на България.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1040 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.09.23 | 21:55

6
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами ----->> welcome.to/biocom
sofia

2023.09.23 | 20:31

5
...........
Данев

2023.09.23 | 20:00

4
А Бойко кога ще го уволниш......
баща му

2023.09.23 | 17:29

2
Да запишем, че си професор.

2023.09.23 | 17:27

1
Запишете в конституцията, че сме роби на ЕС и само геюве могат да управляват.

Добави коментар

Водещи новини