Разни боклуци и други неща…

  • 21 септември 2023 16:36

  • 2060
  • 0
Разни боклуци и други неща…
© личен архив

Любопитно ми е да наблюдавам хората. Понякога като тръгвам на работа срещам жените от почистващите фирми, които въртят метлите покрай Бизнес парка в „Младост”. Може СОС да дава по над 200 милиона лева годишно за чистотата в столицата, но някои дейности все още се вършат на ръка. Мисля, че дори да сложат до всеки столичанин по един чистач, той пак няма да успява да почисти свинщините, които някои граждани правят.

Вероятно уморени от безплодните си усилия, някои от чистачките с едната ръка метат, а с другата пушат и после хвърлят фаса на тротоара при останалите угарки и го смачкват с крак.

Разбирам, че в провинцията вече няма възможности за работа

и по тази причина десетки млади българи дойдоха в столицата да си заработват хляба. Не разбирам обаче защо трябва като си изпият кафето, да си мятат празните картонени чашки в градинките на жилищните блокове покрай офисите им в същия Бизнес парк!

По този начин освинват и кошчетата за отпадъци в иначе хубавото ни метро, които сама снимах, за да не съм голословна и защото вече ми писна от мърльотиите. Но най-вече се ядосах като видях, че новите, хубави големи контейнери за отпадъци, които бяха сложени в района на квартала преди дни, вече са подпалени от някакви анонимни лумпени и вандали.

Какво са им пречели лъскавите, модерни контейнери за смет, защо се държат като примати, аз отговор нямам на тези въпроси. Зная, че понякога клошари разхвърлят боклука от контейнерите извън тях. Дори преди години в някои махали крадяха тези кошове, за да си варят буркани в тях. Новите съоръжения не стават за такива цели, но въпреки това ги палят.

Говорих със служители от чистотата, които казват, че най-мръсни са онези квартали в столицата, в които живеят дошлите от провинцията. Те не милеели за града като кореняците и затова си хвърляли боклука през терасите и мърсели всички общи пространства.

Според мен обаче всичко е въпрос на възпитание в семействата. В конкретния случай - на липсата му.

Казват, че от Столичен инспекторат били следели и глобявали нарушителите на чистотата и реда! Може, но аз за над 20 години така и не видях инспектор, който глобява за хвърлен фас или пък друг боклук.

Кой каквото ще да казва, но българинът разбира, че е сгафил, само като му бръкнеш яко в джоба – това сочи простата житейска практика. Също така, той може да мрънка постоянно срещу властта, но никога не си задава въпроса: какво управление заслужава като се държи така, както го прави?!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2060 0

Свързани новини

Водещи новини