Открит урок по пътна безопасност за деца се проведе на новосъздадената площадка по БДП в парк „Дружба“

  • 20 септември 2023 10:24

  • 695
  • 0
Открит урок по пътна безопасност за деца се проведе на новосъздадената площадка по БДП в парк „Дружба“
© Фейсбук

Открит урок по пътна безопасност за деца се проведе на новосъздадената площадка по БДП в парк „Дружба“ днес. Инициативата се провежда в Европейската седмица на мобилността и във връзка с началото на учебната година и европейската кампанията на ROADPOL „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

По покана на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков беседа с децата от 108. ДГ „Детско царство“ и 36. ДГ „Пеперуда" проведоха експерти от Пътна полиция и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Децата научиха къде и как да пресичат уличното платно, как да слизат безопасно от автобус на градския транспорт, какви правила да спазват, когато карат велосипед, какво означат основните пътни знаци на пътя, какво показват сигналите на светофара и, че трябва да се превозват в автомобил винаги в подходящи за възрастта им детски столчета и с обезопасителни колани.

Както се полага, за организацията на движението и за спазване на реда на събитието се погрижиха двама малки полицаи със специални отлчителни знаци – полицейски шапки, стоп-палки и светлоотразителни жилетки. А накрая всички деца получиха полезен подарък – светлоотразителен ключодържател, за да го закачат на раниците си, когато се придвижват на път за детската градина и към вкъщи. А техните учители - стоп-палка, с която безпрепятствано да пресичат с групи деца на пешеходна пътека.

20 септември – Ден без загинали на пътя

Специални благодарности за комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" и Светослав Васев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които предадоха полезните знания по пътна безопасност на децата.

Инициативата се организира от районната администрация „Искър“ с цел да създаде и развие социално отговорно поведение при децата, за да могат да бъдат по-сигурни и в безопасност на пътя. Площадката по пътна безопасност в парк "Дружба", на която събитието се проведе, бе създадена само преди няколко дни по инициатива на кмета Цеков, като в изрисуването и участваха отново дечица – от 21. ДГ „Ежко Бежко“.

За да се използва ползотворно, обновена преди седмица бе и площадката по пътна безопасност до 13. ДГ „Калинка“ в ж.к. „Дружба 1“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини