Направиха първата копка на новия образователен комплекс в Столична община - район "Възраждане"

  • 11 септември 2023 09:48

  • 703
  • 0
Направиха първата копка на новия образователен комплекс в Столична община - район "Възраждане"
© Фейсбук

Една мечта се сбъдва. Днес заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на Фондация „Роналд Лаудер“ рав Джош Спинър, председателя на Организация на евреите в България "Шалом" проф. д-р Арександър Оскар , направихме първата копка на новия образователен комплекс в Столична община - район "Възраждане",  съобщи във Фейсбук Савина Савова - кмет на район "Възраждане". 

Комплексът ще събира под един покрив училище „Роналд Лаудер”, детска градина „Ган Балаган”, новия дом на еврейската общност в София, както и централата на „Шалом“.

Кметът на столичния район "Възраждане" с проверки на ремонти

Този проект се реализира в района на стария квартал „Ючбунар“ (оформил се през 1888 г.), в който основно е протичал еврейския живот в София преди Втората световна война. Тук заедно са живеели българи, евреи, роми, бежанци, безработни и дребни занаятчии. В квартала е имало 4 еврейски училища.

Реализацията на този проект е поредното потвърждение, че нашата столица е символ на мъдрост и толерантност, а заветът на нашите предци е да живеем заедно в разбирателство и уважение.

Новият иновативен образователен център ще бъде изграден на мястото, известно сред жителите на столицата като Цветната борса, която създаваше много безпокойства на хората от квартала. Изграждането на образователния комплекс ще промени положително качеството и начина на живот на хората от квартала.

Еврейският народ, наричан „народът на книгата“, дори и във времената на най-тежки изпитания, винаги е съхранявал най-ценното - знанието, записано в книгите.

Стремежът към знание е кодиран в името на нашия район - „Възраждане“, период от българската история, свързан с борбата ни за независимост, пробуждане и просвета.

И затова, съвсем логично - сърцето на комплекса е библиотеката!

Архитектурата и дизайна на проекта са вдъхновени от сефарадските традиции, чиито образец е Централната софийска синагога - най-голямата сефарадска синагога на Балканския полуостров и трета по големина в Европа.

Синагогата е част от културно-историческите забележителности, с които се гордее нашата столица и нашия район, вчера отбеляза 114 години от откриването си.

Благодаря на Йорданка Фандъкова, кмет на София, на проф. д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“ и Юлия Дандолова, изпълнителен директор на ОЕБ „Шалом“ за ползотворното партньорството.

Знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъдват, когато работим неуморно и не се отказваме, когато вярваме в себе си и в екипа си и когато имаме надеждни партньори.

Пожелавам успех на изграждането на образователния комплекс!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини