Кметът на Царево: Най-страшното предстои, обявихме бедствено положение

  • 05 септември 2023 12:20

  • 21260
  • 3
© Meteo Balkans
Слушай новината Слушай новината

"Има организация за спасяване на хора още от сутринта. Неслучайно сме обявили бедствено положение. Валежите са такива каквито никога не е имало. Имаме едно село, което е напълно наводнено. Р. Велека се разлива и организацията е направена още снощи. Имаме няколко компроментирани мостове, по които е опасно да се преминава. Не е необходимо да се прави евакуация по хотелите.

Това заяви Георги Лапчев, кметът на Царево.

Създали сме кризисен щаб, той работи повече от 5 часа. Надявам се да намалее интензитетът на дъжда, изключително голямо количество вода на концентрирана част от планината, което направи огромни щети по териротията на цялата община. Щетите са огромни. За момента нямаме данни за пострадали хора. 

Село Кости е наполовина под вода, то се залива от прииждащата река Велека, тя ще продължи да приижда, тъй като е водосборна за почти цялата планина Странджа. Проблем има и в следващото село Бродилово.

Има разливи на моста на Синеморец, тъй като имаше много силна вълна, която ще отприщи отново пясъчната коса и това ще направи още по-високи водите на река Велека. Всички дерета са се превърнали в огромни реки.

"Пожарните служби са тук, които са служба за защита на населението. Имаме проблеми на Арапя и Лозенец. Сега караваните най-много страдат, но хората, които са се качили върху покривите, нека си останат там, ако ни чуват.

Най-силният дъжд тепърва предстои. Моля ви, без психоза и да се качат един етаж по-нагоре. Притеснително е, но всичко е поправимо, когато няма застрашен човешки живот", допълни той. 

Евакуират хората в Царево със сирени

Лапчев заяви, че няма хаос в общината и няма да позволи да се подклажда такъв. 

"Хората са притеснени, защото виждат колко вали. Всичко ще бъде наред, ако спазваме правилата", категоричен е той. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
21260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Абе

2023.09.05 | 14:33

3
Тоя Лапчев, как не се налапа?

2023.09.05 | 14:31

2
Тя Ванга каза че нас няма да ни засегне климата
когато

2023.09.05 | 13:37

1
Кмета и архитекта разрашават да се строи по дерета и реки, така става, когато завали Ни всичко е само заради едни пари! Нали? Поздрави от Варна на ГЕРБ, бетер Царево!

Добави коментар

Водещи новини