Когато искаш да махнеш паразитите от тялото, но те обвиняват в „чистка“

  • 01 септември 2023 14:55

  • 2833
  • 0
Когато искаш да махнеш паразитите от тялото, но те обвиняват в „чистка“
© Булфото (архив)/Novini.bg

Най-лесно е, когато искат да махнат твоите хора, да започнеш да обвиняваш в „политически чистки“. Няма значение колко зле се представят, махнат ли ги – веднага започни да виеш, че е политическо, а не професионално, все някой ще се върже. 

Когато служебното правителство на Радев е сменило 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт, това вероятно е било по „професионални причини“, не политически…? Но когато искаха да сменят главсека на МВР заради слаби резултати и затруднена работна среда… „политически причини“.

Цитат: „Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били сменени по време на последното служебно правителство, назначено от Румен Радев. Това са 7% от всички държавни служители и неслучайно вторият служебен мандат на Гълъб Донев се нарича от хората в службите „тихия преврат на Радев““.

Повече подробности тук ↓

Тихият преврат на Радев

Стотици са били сменяни по министерства тихомълком. Няма проблем. Но пипат ли неговите хора – вой. 

Смениха ли шефовете на службите по времето на служебните правителства? Смениха ги, при това с доста позорни скандали с миризлива руска следа. След като бе пресечена дейността на руските шпиони и десетки от тях бяха изгонени, Радев изгони шефа на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. 

Атанасов бе категоричен, че причината за смяната му е именно разбитата руска шпионска мрежа.

През юни 2021 г. той дори заподозря: „Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Възможно е да е задействан план „Здравствуйте, братушки“.

И след това много просто обясни защо не може да се защити и да защити работата си, доказвайки, че се е справил – защото работата му е с най-високия гриф на секретност. Не може да извади данни за дейността си и да каже: ето, вижте резултатите, справил съм се. 

След като го изгони, Радевото правителство сложи на негово място човек, за когото всички подозираха, че е „негов човек“. 

Когато сегашното (най-после)редовно правителство пожела да смени ръководствата на службите…

… политическо посегателство било. 

Как така се сменят нещата и за „нашите хора“ не е политическо, а за „другите“ е политическо?

Онези 7000 са по професионални причини, нали? А няколкото, сменени от редовния кабинет… „политическо“.

????

Очевидно е, че е решил да прави партия и сега набира проценти рейтинг. Грозно? Да, че и отгоре, но реалността е такава. Да, всички знаем, че трябва да е неутрален, но не е. Знаем, че уж не трябва да насъсква и едни българи срещу други, наричайки ги нихилисти, безродници и не знам какво още. Но и това прави. Реалността е такава. 

А съмненията за връзки с русия и путин, реши да осребри – реши, че няма лоша реклама и така ще спечели русофилския вот на онези, които милеят за русия повече отколкото за България. Не ги подценявайте, не са малко. 

Факт е обаче, че на този клон вече са се настанили много партии и политици, от възрожденците, през Маяма, румен абевето, столетниците, И Така Нататък (ИТН), през хвърчащи „бивши“, като веждичката, дето се е изплашил и той от джендъра и ку*вите…

… въобще конкуренцията става тежка. 

На руснаците им е добре така – хем буря в чаша вода, хем мътят политическия басейн, хем създават напрежение и врагове, хем хвърлят една НАТОвска и ЕС държава от политическа криза в политическа криза, хем си държат влиянието. 

Обаче на самите им слугинажи тук никак не им е лесно, защото се изяждат помежду си. 

Например, ако възрожденците още не са се усетили, ще е добре да го направят много бързо, защото оня със служебните гълъби, както им беше „естествен съюзник“ досега, изведнъж и много бързо започна да им става пряк конкурент. Изследване наскоро показа, че и така – без намеси – са започнали да губят подкрепа. Представяте ли си какво ще се случи с гласовете им, когато оня – високо-рейтинговият – влезе с двата крака в политиката и направи партия, и започне да си вее рейтинга, и повлече всички пилонаджийски, кебапче-мятащи пишман патрЕоти, дето уж трябваше да са им верни на тях? А влизането в политиката винаги е свързано с мятане на кал по опонентите и кражба на гласове. Ако техните фенове не обръщат внимание на сегашните им опоненти и пак губят подкрепа, какво ще стане, когато оня влезе в политиката (те го обичат и слушат него) и започне да мята кал? Колко гласове ще се отдръпнат от тях? 

Лошото (и не виждам светлина в мрака по тази тема) е, че гигантска част от народа не вижда елементарни опити за манипулации и се връзва на голи приказки, без да гледа дела и резултати, чете фалшиви новини и лапа мухите. Спомнете си, че много пенсионери, след увеличението на пенсиите от предишното редовно правителство, се обърнаха и казаха, че ги били обрали. С парите в джоба плюеха. Няма логика тук и е ясно, че са лесни за манипулиране. 

И те се връзват на това, че било „политическа чистка“, когато се опитат да извадят паразитите от тялото на държавата, за да заработи. 
________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2833 0

Свързани новини

Водещи новини