Директорът на ГДПБЗН: Може да разчитаме на помощ от ЕС в случаи на големи пожари, като тези в Гърция

  • 26 август 2023 08:30

  • 759
  • 1
Директорът на ГДПБЗН: Може да разчитаме на помощ от ЕС в случаи на големи пожари, като тези в Гърция
© БТВ

Никой не е застрахован от бедстия като пожарите в Гърция, ние имаме готовност. Механизмът за гражданска защита на ЕС би работил и за нас. Ние също можем да разитаме на помощ от ЕС. С нашия екип в Гърция има още пет. Изпратени са 7 самолета и един хеликоптер от европейски държави. Ние можем да разчитаме на допълнителни сили и средства, в случай че нашите не са достатъчни. 

Това коментира директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов в предаването "Тази събота". 

Вчера се наложи обяваването на частично бедствено положение в Асеновград предвид това, че пжарът е на високо. На колегите им отнема два часа докато започнат действия. Пожарът е локализиран. Изпозлвахме и хеликоптер. Вече няма опасност, но колегите ще продължат да го наблюдават. Имаме достатъчно техника, но горите са предизвикателство за нас, добави директорът на ГДПБЗН. 

Частично бедствено положение в община Асеновград

По думите му всеки ден на дежурство има около 650 пожарни автомобила с над 1000 пожарникари. 

Причините за пожари са различни. Над 90% възникват вследствие на човешка дейнсот. Изхвърлена цигара в условията на силен вятър води до разрастване на пожара. Дори приготвянето на зимнина също е предпоставка за пожар.Неизгасяването на огън за барбекю в гората може да доведе до пожари. В момента не трябва да се пали огън сред природата. Не трябва да се върши дейност в земеделските земи в горещата част на деня, обясни Джартов. 

Джартов отбеляза, че работи по проект, който има за цел да обучи около 25 000 души по отношения на риска от пожари. "Полагаме усилия да обновяваме материалната си база. Работим по проекти за нова техника", каза още той. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
759 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2023.08.26 | 09:41

1
Е направете пожари и чакайте помощ от ЕС

Добави коментар

Водещи новини