Росица Кирова: Община Видин има задължение да управлява крепостта "Баба Вида" с грижата на добър стопанин

  • 25 август 2023 15:19

  • 1354
  • 1
Росица Кирова: Община Видин има задължение да управлява крепостта "Баба Вида" с грижата на добър стопанин
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на "Баба Вида" със задължението да управлява имота с грижата на добър стопанин като владее, ползва и поддържа същия от името на държавата за своя сметка и на своя отговорност, каза заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на пресконференция във Видин, предава БТА.

Поводът е случаят с рушащата се стена на крепостта "Баба Вида".

Според Кирова, когато даден обект се получи с безвъзмездно право на управление, то се поемат и задължения и отговорности, т.е. Община Видин трябва са извършва съответните ремонтни дейности, както и да направи съответните проекти за реставрация. 

С мотиви за опазване, съхранение, изготвяне на проекти за консервация през 2016 г. Община Видин е поискала от Министерство на културата (МК) да управлява и стопанисва крепостта. През 2017 г. след решение на Министерски съвет е подписан договор за това между общината и областната управа.

По думите ѝ МК е предоставило за управление на Община Видин крепостта "Баба Вида", за да може тя да кандидатства по съответните европейски програми, да я поддържа като изготви съответните проекти. Преди това те трябва да бъдат съгласувани по установения ред с МК и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), уточни Кирова.

Срути се част от стената на "Баба Вида"

Тя отбеляза, че МК е поискало финансова обосновка за това, дали община Видин може да поддържа и управлява културната ценност, защото и към онзи момент е имало констатации за рисково състояние на крепостта, описани са проблеми и разрушения.

Община Видин не е проявила никакво желание или намерение да изготви проект за реставрация и консервация на средновековната крепост. Състоянието на "Баба Вида" не е добро от години. Всички възможности за финансиране по проекти просто са си минали покрай Община Видин и днес резултатът от това бездействие и безотговорност е налице, каза Кирова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
байдън и този кучи син

2023.08.25 | 15:32

1
язък няма да можеш да изнасяш зърното нали имаш 7 кораба караш за украйна

Добави коментар

Водещи новини