Проф. Вл. Чуков за novini.bg: „Първият равин на Рияд“ осветява своята роля в саудитското общество

  • 23 август 2023 15:48

  • 4975
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: „Първият равин на Рияд“ осветява своята роля в саудитското общество
© NOVA, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Паралелно с новините за скорошното установяване на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел, все повече медии в еврейската държава акцентират върху духовните връзки между двете общества. В тази връзка израелският канал “I24” наскоро излъчи специален репортаж за "Първия равин на Рияд".

Става въпрос за равин Яков Израел Херцог, който от две години живее в саудитската столица Рияд. Той сам си е дал титлата,

след като е открил /според него/ първата „хабад къща“ /център за разпространение на традиционния юдаизъм/ в Саудитска Арабия. Целта е да обслужи религиозните нужди на хилядите евреи, живеещи на територията на саудитското кралство. Самото движение хабад, известно още като Хабад-Любавич е ортодоксална хасидска еврейска общност и е създадено през 1788 г. от рави Шнур Залман в Беларус. Впоследствие се е пренесло в Латвия, а после и в съседна Полша. Понастоящем то има за център Бруклин, Ню Йорк, САЩ. В качеството си на притежаващ на американски паспорт/заедно с израелския/ равин Херцог се е установил в столицата на кралство Саудитска Арабия.

В информационния материал равинът разкрива, че има „много мигранти в кралството, които изповядват юдаизма“. Според него около 1% от 75 000-те американци, живеещи в Саудитска Арабия, изповядват тази религия. Все пак той оценява цялата общност на около 15 000, тъй като има и мигранти от Обединеното кралство, Франция и Южна Америка, които също са част от общността. Дълго време преди да открие своята „хабад къща“ равинът е изучавал саудитското общество и е достигнал до извода, че то няма да му създава проблеми при задоволяването на „социалните и религиозни потребности на работещите евреи“.

В качеството си на водач на тази общност, рави Херцог си е поставил за цел да организира молитви и да кани желаещите на обредни ястия.

В професионалната мрежа LinkedIn Яков Израел Херцог се е описал като „равин и бизнесмен в Саудитска Арабия, специалист по сделки и трансакции“. В социалната мрежа екс /бивша туитер/ той се самоопределя като „Великия равин на Арабския полуостров“. Видно е, че амбициите на този божи човек са огромни, тъй като в неговите планове фигурира да „изгради модерна, съвременна еврейска общност в страната“. Не е ясно как това ще стане факт, тъй като в свещената за мюсюлманите книга е казано, че „Арабският полуостров е земя на исляма“, т.е. на територията на това географско понятие не може да съществуват храмове на други религии, освен на исляма. Това е реален факт и се спазва стриктно от властите, чийто официален ръководител е „пазителят на двете светини“, а именно саудитският монарх. Съществува обаче една толерантност и „затваряне на очите“ на саудитската власт към полуофициалното институционално присъствие на неислямските религии в страната, особено след поемането на държавата от настоящия силен човек в Рияд – принцът-престолонаследник и министър- председател Мохамед бин Салман. Понастоящем къщата на египетски свещеник-копт в Рияд е превърнат в християнски дом, в който християни, предимно копти се събират и отбелязват религиозните празници. Той обаче няма официален статут и не се признава от властите като такъв. В тази връзка може да се обясни и тълкуването от саудитските власти, че местоположението на града на мечтите - Неон, намиращ се в най-крайната северозападна точка на кралството не попада в контурите на Арабския полуостров. Там се планира изграждането на черква, предназначена за християните, които ще живеят в саудитския мегаполис.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4975 0

Свързани новини

Водещи новини